Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Besplatne knjige i za treće dete

Besplatne knjige i za treće dete

KNJIGE 4Besplatni udžbenici za oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda stići će ovih dana u sve niške osnovne škole, a iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavljuju da je distribucija počela. Kompleti školskih knjiga koje je obezbedila država stići će u škole pre nego što đaci uđu 1.septembra u učionice. Prvi put, u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja, svako treće i naredno dete u sistemu obrazovanja dobiće udžbenike, a to će biti 35.657 osnovaca u osnovnim školama u Srbiji. Direktori nekih osnovnih škola u Nišu kažu da su kompleti već stigli, a u pojedinim ih očekuju do kraja ove nedelje. Direktor Osnovne škole “Branko Miljković” Miroslav Stanić kaže da su kompleti stigli juče. U ovoj školi besplatne komplete udžbenika dobiće 59 učenika.

“Aktuelni Zakon o udžbenicima predviđa da se besplatni udžbenici dodeljuju samo socijalno ugroženim školarcima, čije porodice primaju novčanu pomoć”, objašnjava direktor Stanić. “Đaci iz materijalno ugroženih porodica su prva kategorija dece za koju je država i ovoga puta obezbedila komplete udžbenika, a pravo na besplatne knjige imaja treće i svako sledeće dete u porodici. Uglavnom, oni roditelji koji su na vreme podneli dokumentaciju i dokaze da mogu da dobiju besplatne komplete i dobiće ih, a broj je isti kao i prošle godine”.

Miljan Bojanić, direktor Osnovne škole “Desanka Maskimović” u Čokotu, kaže da svakog dana očekuje da besplatni kompletni stignu na adresu škole.

“Na osnovu dokumentacije koji su nam dostavili roditelji na spisku za besplatne udžbenike nalazi se oko 140 učenika od prvog do osmog razreda”, kaže Bojanić. “Svi koji su se prijavili će i dobiti besplatne komplete knjiga”.

KNJIGE 3Novim projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom „Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola”, na osnovu odluke Vlade, proširena je lista školaraca koji će dobiti besplatne udžbenike.

“Osim socijalno ugroženih, sada su obuhvaćeni i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovne škole pohažaju po IOP-u, odnosno individualnom obrazovnom planu”, dodaju direktori škola. “Besplatnim udžbenicima obuhvaćena su i deca koja su rođena kao treće ili svako naredno dete u porodici”.

Da bi porodice sa troje i više dece ostvarile pravo da dobiju besplatne knjige, sva deca moraju da se nalaze u obrazovnom sistemu.

“Na primer, osmaku koji je četvrto dete, sleduju besplatni udžbenici ako su mu stariji braća ili sestre srednjoškolci ili studenti, ali porodica sa recimo troje dece od kojih su dvoje zaposleni, dakle, rade i zarađuju, ne može da konkuriše za besplatne udžbenike za treće dete koje je osnovac”, objašnjavaju iz resornog ministarstva.

Za predstojeću školsku 2017/18. godinu za besplatne udžbenike iz republičkog budžeta izdvojeno je 571.747.000 dinara.

Ministarstvo prosvete je prošle godine novim udžbenicima opremilo i školske biblioteke, tako da svaka škola ima određeni broj kompleta koji mogu da budu ustupljena deci čiji roditelji nisu u mogućnosti da nabave nove komplete jer nisu na vreme stigli da prikupe dokumentaciju kojom bi dokazali da im udžbenici sleduju. Škole su u obavezi da iz biblioteke na revers detetu ustupe komplet koji će đak vratiti na kraju školske godine, ako već nije na vreme konkurisao i dobio besplatne udžbenike.

“Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji kupuje država sastoji se od udžbenika za predmete matematika, srpski jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju”, objavljneo je na sajtu Ministarstva.

U toku je i postupak javne nabavke za izradu prilagođenih udžbenika za decu sa smetnjama u razvoju koja uče prema prilagođenim ili izmenjenim programima. Za to je opredeljeno oko 30.000.000 dinara. Tako će u novoj školskoj godini slabovidi i slepi đaci dobiti besplatne udžbenike sa uvećanim fontom ili na Brajevom pismu, najavljuju iz Ministarstva prosvete.

 


Detaljnije: Besplatne knjige i za treće dete / Društvo – Belle Amie