Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Božićni uspon na Rtanj

Božićni uspon na Rtanj

STARA PLANINAOdlazak na 33. Božićni uspon na Rtanj organizuje PK “Železničar” u subotu, 14. januara. Ova mistična planina, pozornica je na kojoj se odigrala prva predstava organizovanog planinarskog pokreta u Srbiji, u 19. veku.

Svako ko krene na akciju imaće mogućnost da odabere za uspon na vrh Šiljak (1565mnv), jednu od dve staze. Severna, koja od Mirova vodi kroz gustu šumu sve do izlaska na greben, a visinska razlika je 1200 metara i ima strmiih delova pa se ovaj prilaz ne preporučuje početnicima i manje spremnim planinarima. Dužina staze je oko 15 km i potrebno je 4,5 sati za savladavanje.

Južna staza, koja od naselja Rtanj, najpre vodi kroz šumu, a onda izlazi u podnožje rtanjske piramide, te se do vrha izlazi preko uređenih vijugavih staza, i sve vreme kretanja imamo izuzetan pogled na impozantnu piramidu, i po njoj se i kreće. Ovde je visinska razlika 900m i ovu stazu preporučujemo svakom planinaru. Dužina staze je oko 13km i potrebno vreme za savladavanje je 3,5 sati.

Na stazi treba poštovati sve odluke vodiča i spasilaca iz Gorske službe spasavanja. Staza je odlično obeležena planinarskim oznakama.

Organizator obezbeđuje zahvalnice za sva društva I učesnike, učesničku knjižicu, pečat uspona i pečat vrha.

Za uspon je neophodna oprema za boravak u planini u zimskim uslovima- zimska jakna, rukavice, kapa, šal, kamašne, štapovi za hodanje. Obavezno poneti i rezervne majice i čarape, baterijsku lampu, ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku knjižicu.

Sa sobom treba poneti dovoljno slatkiša, sendviča i energenata, a vodu u količini od minimum dva litra.


Detaljnije: Božićni uspon na Rtanj / Društvo – Belle Amie