Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Čisti se Staro groblje

Čisti se Staro groblje

GROBLJE 1Radnici JKP Mediana, zatvorenici niškog KPZ-a i sedmorica sa Biroa rada čiste niško Staro groblje. Zaraslo je u travu, pa se pojedini spomenici i ne vide. Veliki broj kapela je urušen, nadgrobne ploče polomljene. Posla ima već nekoliko dana.

Tražili su nam radnike i tu su već nekoliko dana, kaže direktor NSZ Niš Boban Matić.

Direktor JKP Medijana Bratislav Vučković kaže da u programu održavanja uopšte ne postoji održavanje Starog groblja.

Na adresu Gradske opštine Palilula, stalno stižu primedbe gradjana na čistoću i zapuštenost Starog groblja. Interevenisali su više puta.

Na osnovu tih primedbi mislimo da je prioritet da se uradi ograda izmedju zgrada I groblja, kakp psi lutalice ne bi ulazili u zgrade, kaže predsednik Skupštine GO Palilula Adriana Anastasov.

Obilazeći radove, pa i samo groblje gradonačelnik Niša kaže da povremeno čišćenje ovog prostora ne vodi ničemu i da problem mora trajno da se reši.

Videćemo kako su to rešile ostale hrišćanske zemlje, kao i neki naši gradovi, i napravićemo od groblja memorijalni park, kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

Da je groblje i svojevrsni istorijski spomenik pomene se tek onda kada se nešto desi, kao što su dve velike kradje. Najpre je sa postamenta na porodičnoj grobnici poznatog industrijalca Mite Ristića, predratnog vlasnika Fabrike tekstila – današnjeg Niteksa, odneta „Prelja” – izuzetno vajarsko delo Antuna Augustinčića. Odmah potom izbio je I skandal oko „Anđela sa lirom”, umetničkog dela hrvatskog vajara Marina Studina, koje je nestalo sa porodične grobnice dr Voje Stojanovića. Bili su to povodi da se Staro niško groblje, proglsi kulturnim dobrom i stavi pod zaštitu države.

Ova vest Čisti se Staro groblje je prvo objavljena na TV Zona Plus.


Detaljnije: Čisti se Staro groblje / Društvo – TV Zona plus