Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

<!—->
Od kada je pre pet godina osnovana, Sigurna kuća bila je privremeni dom za 650 žena i dece, a broj onih koji potraže sklonište u ovoj ustanovi raste iz godine u godinu.
„Statistika pokazuje da je nasilje u našoj zemlji u porastu. Sigurna kuća ima odličnu saradnju i sa niškom policijom i Centrom za socijalni rad, ali najčešće ni to nije dovoljno.
Za poslednjih šest godina čak 40 žena u Srbiji izgubilo je život u porodičnom nasilju.
To je strašno, jer govori da smo zakazali kao društvo“, kazala je Sonja Šćekić, direktorka regionalne Sigurne kuće u Nišu.
<!—->
Ona je istakla da od 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, što uključuje i rigoroznije kazne prema nasilniku, ali i odgovornost institucija koje se bave socijanom zaštitom. Novi zakon sadržaće i jedan novi član koji do sada nije postojao u krivičnom zakoniku, a to je “proganjanje”.
Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, Studentski kulturni centar Niš i Komisija za rodnu ravnopravnost Grada Niša organizovali su danas na Trgu Kralja Milana performans povodom obeležavanja „Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja“.
<!—->
Veliki broj sugrađana okupio se da odgleda ovaj potresni performans, u kome su učestvovali glumci Akademskog pozorišta SKC-a.
Detaljnije: Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja / Društvo – Radio City