Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Danas je Sveti Jovan Krstitelj

sveti-jovan-krstitelj-ikonaSrpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.

Jovan je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda, koji je naredio da se proroku odseče glava.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan. Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima.

Desna ruka Jovana Krstitelja, koja je na reci Jordan krstila Isusa Hrista, čuva se na Cetinju. Jovanovu ruku u Evropu su, bežeći od Turaka i francuskog cara Napoleona, doneli malteški vitezovi na dvor ruskog cara Nikolaja koji ju je u znak zahvalnosti Srbiji, koja je primila ruske emigrante, darovao Karađorđevićima.

Bežeći pred nemačkom okupacijom, mladi kralj Petar Drugi relikviju ostavlja u manastiru Ostrog. To nije jedina relikvija SPC van Srbije, u Crnoj Gori se čuvaju i mošti Vasilija Ostroškog i ruka Svetog Save.

 


Detaljnije: Danas je Sveti Jovan Krstitelj / Društvo – Belle Amie