Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Gde je interes građana u procesu EU integracija?

Gde je interes građana u procesu EU integracija?

<!—->
Prema poslednjim istraživanjima Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije o evropskoj orijentaciji građana, 47 odsto  podržalo bi ulazak Srbije u EU ukoliko bi sutra bio raspisan referendum, dok 64 odsto njih smatra da su reforme važne nezavisno od procesa EU integracija.
Savetnik za medije i odnose sa javnošću Delegacije EU u Srbiji Aleksandar Đorđević kaže da je od 2008. godine do danas podrška građana za ulazak Srbije u EU relativno stabilna, i kreće se od 41 do 56 odsto, u zavisnosti od političkih dešavanja.
To objašnjava time da je na primer, po ukidanju viza ta podrška naglo skočila. S druge strane, kada se kako kaže malo „zakuvalo“ oko Kosova podrška za ulazak Srbije u EU je pala. Đorđević smatra da su te oscilacije potpuno normalan proces s obzirom da građane zanima Evropa i ulazak u nju u zavisnosti od politčkog konteksta i trenutka u kome se Srbija nalazi.
„Kako proces integracija bude išao dalje, i kako građani budu više i bolje informisani o pogodnostima koje donosi ulazak u EU, tako će i njihova podrška početi da raste“, smatra Đorđević, dodajući da oscilacije u podršci za ulazak u EU nisu ništa novo i da je to sve već viđeno u zemljama istočne Evrope.
<!—->
Govoreći o rezultatima izbora u Francuskoj, Holandiji i Austriji, kaže da su ohrabrujući, jer je reč o zemljama koji su ključni nosioci EU. On ne spori da će EU morati da prođe proces reformi i prilagođavanja.
Direktorka Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Milena Velojić kaže da je cilj sastanka što više približiti građanima proces integracija. Prema njenim rečima, trebalo bi kroz što više primera prikazati kakve benefite donosi EU građanima, ali i kako kaže, građanima treba prikazati i loše strane EU, objetivnu sliku, kako bi sami procenili odnos mana i vrlina EU.
<!—->
„Postoje mitovi da ćemo izgubiti nacionalni identitet, EU nas ne uslovljava da pređemo na evro, to treba pojasniti građanima“, kaže ona.
„Interes građana treba da bude u vladavini prava, poštovanju institucija, reformama, bolji životni standard“, dodaje Milena Velojić.
Pojašnjava da nas EU ne uslovljava već da je do nas koliko ćemo raditi na reformama, proces je spor, ali kako kaže, imamo dovoljno prostora i vremena, da dođemo do napredka. 
Detaljnije: Gde je interes građana u procesu EU integracija? / Društvo – Radio City