Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Hidroizolacija najveći propust u gradnji novog Kliničkog centra

Hidroizolacija najveći propust u gradnji novog Kliničkog centra

klinickiMinistarstvo zdravlja razmatra mogućnost da firma „Inso”, kao glavi izvođač radova na izgradnji niškog Kliničkog centra, snosi finansijske posledice zbog kašnjenja, koje će možda biti i duže od godinu dana.

-Od glavnog izvođača radova na Kliničkom centru Niš, italijanske firme ,,Inso,, Ministarstvo zdravlja će tražiti da plati penale zbog kašnjenja sa završetkom gradnje, onako kako je predviđeno ugovorom,preneo je informaciju iz Ministarstva jedan od srpekih dnevnih listova.

Ipak,u Ministarstvu se ograđuju da će se za ovom opcijom posegnuti tek posle konsultacija sa Radnom grupom pri Kancelariji za javna ulaganja,a prema uobičajenoj praksi, iznos penala je 10 odsto od ukupne vrednosti potpisanog ugovora. Kako je vrednost građevinskih radova na ovom objektu blizu 32 miliona evra,a italijanski ,,Inso,, je dao najbolju ponudu na tenderu koji je Ministarstvo zdravlja sprovelo 2013. godine, po pravilima Evropske investicione banke, koja je odobrila kredit,to bi moglo da znači da će ova firma zbog nepoštovanja ugovara biti kažnjena sa 3,2 miliona evra.

Prvi projektovani rok za završetak radova bio je oktobar 2016, zatim je otvaranje prolongirano za 27. mart ove, a onda je u maju ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, obelodanio da novi Klinički centra u Nišu neće početi sa radom ni krajem maja, uprkos obećanjima sa gradilišta.

On je tada prvi put i najavio da će izvođači zbog toga imati finansijske posledice.Tokom gradnje je učinen niz propusta i javašluka, a sve to vreme najvišim predstavnicima države je poručivano kako sve teče po planu.I predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u dva navrata izjavio da kašnjenje završetka gradnje niškog kliničkog centra smatra svojim najvećim premijerskim neuspehom,tim pre što je aktuelna procena da će radovi potrajati do kraja godine.

Kao interventnu meru, Vlada Srbije je odlučila da nadzor nad velelepnim zdravstvenim objektom poveri Kancelariji za javna ulaganja, odnosno koordinacionoj grupi formiranoj u njenom okrilju,koju predvodi iskusni inženjer Radisav Belaćević.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja, Marko Blagojević, je pre par nedelja bio na sastanku u Nišu kome su, osim članova Belaćevićevog tima, prisustvovali i ostali glavni akteri ove priče-Karlo Orlanduči, direktor italijanskog ,,Insa,, Predrag Bezbradica, direktor srpskog ogranka ove italijanske kompanije, čelnici firme „Projekt inženjering,, koja obavlja nadzor, i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Kako nezvanično saznajemo, tada o naplati penala nije bilo reči, ali zato nisu izostala uveravanja da će do kraja godine klinički centar primiti prve pacijente.Dogovorena je dinamika unošenja i instaliranja opreme i kako obezbediti dodatnu zaštitu od prodiranja vode,jer je hidroizolacija bila jedan od najvećih propusta u gradnji najvećeg infrastrukturnog objekta u srpskom zdravstvu.

Naime,dve nedelje nakon što je na teren poslata radna grupa predvođena inženjerom Belaćevićem, Kancelariji za javna ulaganja je referisano da je peti, poslednji sprat spreman za useljenje.Prokišnjavanje objekta bio je jedan od najvećih problema, o čemu su odgovorni odbijali da govore čak i kada je obelodanjeno da klinički centar neće biti završen do kraja maja.

Problemi sa hidroizolacijom nisu postojali samo na poslednjem spratu.Voda u objekat prodire i iznad pristupnog puta kojim bi vozila Hitne pomoći trebalo da dovoze pacijente. Dogovoreno je da se tu izgradi nadstrešnica, čime bi od vode bio zaštićen i sprat pod zemljom,u kome treba da bude medicinska oprema milionske vrednosti.

 S. J.


Detaljnije: Hidroizolacija najveći propust u gradnji novog Kliničkog centra / Društvo – Belle Amie