Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Jastrebac za planinare, Ribarska banja za rekreativce

Jastrebac za planinare, Ribarska banja za rekreativce

jastrebacPlaninarski klub “Železničar” organizuje planinarsko-rekreativnu akciju sa usponom na vrh Pogled, iz Ribarske Banje, u nedelju 11. juna.

Za učesnike akcije koji su zainteresovani za planinarenje organizovan je uspon na vrh Pogled (1.481 mnv) sa startom u Ribarskoj Banji. Uspon je srednje težine, a potrebno vreme za uspon je 4 sata, dok su za silazak potrebna oko 3 sata. Učesnici sa slabijom kondicijom mogu u okviru Ribarske Banje šetati stazama po sopstvenom izboru ili koristiti ponudu spa centra i otvorenih bazena sa toplom lekovitom vodom.

U PK “Železničar” kažu da je na stazi potrebna hrana iz ranca, dok vode ima u Ribarskoj Banji. Od opreme su potrebne gojzerice, štapovi, naočare za sunce, kabanica, tanja jakna, rezervna majica i čarape, zaštitna krema za sunčanje, a za učesnike koji planiraju usluge otvorenih bazena i spa centra kupaći kostim.

Prema priči na visokom i golom planinskom vrhu, jastreb je svio gnezdo. U kljunu je nosio grančice sa semenkama koje su padale dok je leteo. Vremenom je iz njih izniklo visoko drveće, a planina je nazvana Jastrebac. U podnožju Jastrepca se nalaze brojni lekoviti mineralni izvori, Ribarska balja, Lomnička “kisela voda”, Belodvorski kiseljaci i dr.

Ribarska Banja je svoje ime dobila po ribarima koji su na njenim izvorima, za Kneza Lazara, pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta.

 


Detaljnije: Jastrebac za planinare, Ribarska banja za rekreativce / Društvo – Belle Amie