Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Jovanu prva nagrada “Mladi heroji” Srbije

Jovanu prva nagrada “Mladi heroji” Srbije

jovan milicMladi Nišlija, student Mašisnkog fakulteta Univerzitata u Nišu, Jovan Milić, pobednik je i dobitnik prve nagrade na nacionalnom konkursu “Mladi heroji” koji organizuje Exit Fondacija u saradnji sa kompanijom NIS. Konkurs je raspisan početkom ove godine, a stručni žiri je izabrao 17 najboljih kandidata iz cele Srbije, od ukupno 196 prijavljenih kandidata, koji su nagrađeni za svoja ostvarenja u ukupno četiri oblasti: obrazovanje i nauka, preduzetništvo i kreativna industrija, društveni aktivizam i kultura i umetnost.

Cilj konkursa je da se uspešni mladi ljudi predstave javnosti i promovišu, kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za generacije koje dolaze, a o njima je snimljen i promotivni film.

Među 17 izabranih kandidata našao se i mladi Nišlija Jovan Milić koji je i pobednik konkursa u oblasti društvenog aktivizma. Nagrada nije slučajno došla u Jovanove ruke budući da je on već poznat niškoj, ali i široj javnosti, po svojim humanitarnim akcijama kojima pomaže, pre svega, mladim ljudima koji žive u materijalno ugroženim porodicama.

“Velika mi je čast da sam dobio ovo priznanje, posebno kada se ima u vidu i podatak da je na konkurs prispelo preko 190 prijava. I sam ulazak u uži izbor od 17 kandidata puno znači, a kada još budeš i prvi onda je to siguran znak, da sve što sam do sada uradio nije bilo uzalud”, kaže Jovan Milić.On dodaje, da sa velikim nestrpljenjem očekuje početak EXIT festivala koji će sada prvi put posetiti.

Jovanu Miliću ovo nije prva,a verovatno ni poslednja nagrada, za društveni aktivizam, ali mu je jedna od najdražih svakako najveća nagrada grada Niša “11.januar” koju je, takođe, dobio.

“Kada vam grad u kome živite oda ovako veliko priznanje, onda je to vetar u leđa za sve ostale nove akcije”, dodaje Jovan koji je ovu nagradu dobio još kao srednjoškolac.

Usledile su, potom, i ostale, ne manje važne nagrade, kao što je Svetosavska nagrada, Nagrada fondacije Karić.

I kada dobije nagrade Jovan ostaje skroman u svojim postupcima, a novčane nagrade uvek “usmeri” ka onima kojima je novac potrebniji nego njemu. Posebno će ostati u sećanju javnosti njegov human gest kada je osvojio nagradu od hiljadu evra kojima je usrećio 19 đaka iz siromašnih porodica, kupivši im školski pribor za početak školske godine i slatkiše.

Jovan Milić će ostati upamćen i kao učenik Prve tahničke škole “Militin Milanković” koja organizuje takmičenje u bacanju bumeranga, jedinstvenog u Srbiji, čiji je Jovan idejni tvorac. Pokrenuo je i dva sajta uz pomoć kojih sada sa drugovima sa fakulteta pokušava da pomogne svima kojima je pomoć neophodna stavljajući akcenat, pre svega, na mlade, uglavnom učenike osnovnih i srednjih škola.

V. P.


Detaljnije: Jovanu prva nagrada “Mladi heroji” Srbije / Društvo – Belle Amie