Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Jovo Bakić: “Za premijera očekujem nekog "slinavca"”

Jovo Bakić: “Za premijera očekujem nekog "slinavca"”

<!—->
Sociolog Jovog Bakić kaže da je za njega manja izlaznost na predsedničke u odnosu na parlamentarne izbore bila „veliko iznenađenje“. „Moram da kažem da sam se nadao da će Beli Preletačević izvući više apstinenata na birališta, bio sam potuno zatečen relativno malom izlaznošću“, ističe Bakić.O tome da li bi izlaznost bila još manja da se Beli Preletačević nije kandidovao, ali i da li  su neki birači koji bi svakako izašli na izbore i glasali za druge kandidate a dali su glas Belom, Bakić kaže da je jako teško proceniti. „Ono što možemo da pretpostavimo je da je on izvukao i nešto od radikalskih glasova da glasaju za njega, sigurno je dobio neke glasove od Jankovićevih birača. Verovatno ima i nešto apstinenata, ali nemamo istraživanja koja bi nam jasno pokazala koliki je udeo, jednih, drugih ili trećih u glasovima koje je dobio Beli“, ističe Bakić.
<!—->
Bakić ocenjuje da je trenutno stanje u zemlji katastrofalno.„Kad nemate drugi krug izbora, to znači da nemate dobar politički sistem. Drugi krug je pokazatelj zdravog sistema, mi u zemlji u kojoj se izbori dobijaju u prvom krugu to nemamo“, konstatuje Bakić.On kaže da se ne može govoriti o diktatorskom ali o autoritarnom sistemu svakako.„Ne bih upotrebio termin diktatura, jer to podrazumeva suspenziju političkih stranaka. Mi imamo političke partije ali one nemaju pristup sredstvima masovnog opštenja, posebno na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, a prema istraživanjima oko 60 odsto građana u Srbiji se informiše upravo preko tih medija. To praktično znači da imamo nepravedne uslove političkog života i to je autoritarni sistem, a striktno sociološki nije diktatorski“, kaže Bakić.
<!—->
Govoreći o potencijalnom premijeru Bakić kaže da očekuje „klimoglavog poslušnika i slinavca“.„Očekujem svakako nekog slinavca na mesto premijera, jer kada imate jednog autoritarnog vođu on ne može da trpi jaku ličnost na poziciji koja je po Ustavu Srbije jača od njegove. On mora da ima nekog klimoglavog poslušnika koji će izvršavati njegova naređenja“, smatra Bakić.Kada je reč o protestima mladih i studenata Bakić ističe „da uživaju sve njegove simpatije“. „Po mojoj proceni protesti su nastali iz osećanja očaja. Narednih pet godina male su šanse da se bilo šta promeni, njih je to emotivno jako pogodilo i zbog toga su izašli na ulice“, ocenjuje Bakić.       
Detaljnije: Jovo Bakić: “Za premijera očekujem nekog „slinavca“” / Društvo – Radio City