Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Ministar dodelio licencu Domu za stare TREM

Ministar dodelio licencu Domu za stare TREM

Ministar dodelio licencu Domu za stare TREM

Dom za stare „Trem“ u Donjem Dušniku jedan je od 110 licenciranih privatnih ustanova u Srbiji za smeštaj starih lica, a sa radom počinje za desetak dana. Licencu je ovom renoviranom Domu za smeštaj odraslih i starih lica kod Gadžinog Hana, koji je ujedno i prvi starački dom u tom kraju, dodelio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Renovirani dom za smeštaj odraslih i starih lica “Trem” u Donjem Dušniku jedan je od licenciranih privatnih ustanova u Srbiji za stara lica i primer je kvalitetne usluge u oblasti socijalne zaštite. Nudi ono što drugi domovi ne mogu, a to je netaknuta priroda, uređeni sportski tereni i zdrava hrana, rečeno je prilikom ministrove posete Gadžinom Hanu.

Capture„Dom za smeštaj odraslih i starih lica „Trem“ počinje sa radom za desetak dana. Ima kapacitet od 49 osoba u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. To će biti od velikog značaja za ovaj nerazvijeni kraj, jer će Dom zaposliti 20 ljudi, stim da u narednom periodu postoji plan zapošljavanja još ljudi i širenje kapaciteta“, kaže direktorka i vlasnica Doma za stare „Trem“, Tanja Mirković.

Svaka soba je uređena po najvišim svetskim standardima uz obaveznu SOS dojavu, protiv požarni alarm kao i TV prijemnik. Pored standaradnih soba u „Tremu“ su i prostorije za druženje i dnevne aktivnosti stanara.

Firma „Turning Evropa“ kupila je 2013. godine nekadašnji hotel „Trem“ na licitaciji i u proteklom periodu ga je kompletno rekonstruisala i prilagodila za boravak starih osoba.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević istakao je da je opština u poslednjih 30 godina izgubila polovinu svog stanovništva i da je nakon privatizacije izgubljeno 90 odsto radnih mesta.

„Ovakvi podaci govore da je svako radno mesto za opštinu Gadžin Han jako bitno i da otvaranje novog doma za stare predstavlja pokušaj da se ovaj kraj „spase od izumiranja“, rekao je Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je prilikom dodeljivanja licence za rad domu za stare „Trem“ u Donjem Dušniku istakao da svako vrlo lako može da se informiše na sajtu ministarstva da li je dom legalan ili ne.

Uručenje licence„U ilegalnim domovima za stare ugrožavaju se ljudski životi i to mora posebno da se sankcioniše kao ozbiljno krivično delo, a takođe, onaj ko svog roditelja stavi u ilegalni dom, mora da bude krivično odgovoran, kao i onaj ko ga drži. Bez licenciranja nije moguće obezbediti kvalitetnu uslugu za korisnike. Licencirani dom ima i socijalnog radnika i nije licencirani dom samo gde će vas nahraniti i staviti da spavate, nego će voditi računa i o vašim potrebama kao ljudskog bića, psihološkim potrebama, moći ćete da živite pristojno, onako kako zaslužujete“, naglasio je ministar Vulin.

Od 22. maja 2013, kada je započet proces licenciranja u našoj zemlji, izdato je 11 licenci za državne domove, 110 licenci za domove za stare u privatnom vlasništvu, među kojima je i „Trem“ i još 83 licence za neke druge usluge socijalne zaštite.


Detaljnije: Ministar dodelio licencu Domu za stare TREM / Društvo – Niške vesti