Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Moda, Nišlije i južnjačka tuga

Moda, Nišlije i južnjačka tuga

fontana centar_02Dovoljno je bilo da kompanija H&M, koja je u četvrtak otvorila svoju prodavnicu u zgradi bivše robne kuće „Beograd“ u centru Niša, objavi da prvih sto kupaca dobija vaučer od 1.500 dinara, kao i sniženje na jedan kupljeni artikl od 20 odsto, pa da se ispred ulaza novootvorenog prodajnog objekta u jednom trenutku nađe nekoliko stotina Nišlija najrazličitije životne dobi. Moć reklame, želja da se u ormaru nađe komad odeće sa poznatom svetskom markom ili još jedna šansa da se dobije vaučer i kupi nešto „o tuđem trošku“, ali i da se majica plati 20 posto manje, nadvladala je sve.Da li se radi samo o tome ili je ovo bila samo još jedna slika koja govori o siromaštvu na jugu Srbije drugo je pitanje. Tek rad ispred ulaza u prodavnicu ove kompanije je konstantno bio dug, od njenog otvaranja do zatvaranja. Ljudi su mirno čekali da ih obezbeđenje pusti da uđu dok su, kroz šorom otvorena vrata mogli da se vide srećnici koji su dočekali taj trenutak kako šetaju između rafova i izložene robe birajući koji komad za sebe. Na ulicima grada u večernjim satima gotovo da nije bilo prolaznika da u rukama nije imao kesu sa oznakom svetski poznate kompanije H&M.

HM5Slike sa otvaranja prodavnice našle su se i na društvenim mrežama, a komentari ispod njih su sveli na “ne znam, ne razumem”. Šta u ovom slučaju ima da se razume. U želji da stanemo u red sa celim svetom i konačno prestanemo da se oblačimo po Second hand-ovima, odlučili smo da stanemo u red koji neodoljivo podseća na red za ulje, šećer ili brašno u vreme najvećih nestašica u Srbiji.Nama su redovi svakodnevica. Na jugu Srbije se u redu stoji za sve. Stajali smo davnih godina za bonove, onda u nešto bližoj istoriji za osnovne životne namirnice. Sada stojimo kada želimo da dobijemo ličnu kartu, pasoš ili novu vozačku dozvolu. U redovima smo i kada plaćamo struju ili komunalne troškove jer se to, obično, dešava u dane kada se uplaćuje penzija. Redovi nas čekaju i kada odlazimo kod lekara, u pošti, kada plaćamo kablovsku. Nišlije su stalno u redu, za indeks, za posao, za socijalnu pomoć. Ovaj narod, prosto, obožava redove. Guramo se i stiskamo za sve i svašta,samo što nam u većini slučajeva ostajemo praznih ruku. Red ispred nove prodavnice u Nišu je garancija da ćemo iz nje izađi sa kesom.

I pored svega i dalje ostaje nejasan odgovor na pitanje da li se u ovom slučaju radi o pomodarstvu ili siromaštvu.Neko bi rekao da je onih 20 odsto prevalilo jezičak na vagi ka ovom drugom. Pomodrastvo je moguće i bez popusta i bez reda jer će kompanija H&M ostati u gradu, a oni srećnici koji rade i to još za solidnu platu moći će da pazare i u dane kada nema sniženja, ali se ono nudi samo u određenim prilikama. I to je šansa da neko ko mesec preživljava sa minimalcem obuče haljinu ili majicu sa etiketom svetske marke. Samo što to neće promeniti suštinu života, a ona je, čini mi se, na jugu Srbije u stajanju u redu. Doduše, to ima i svoju lepu stranu. Nekako se zbližimo jedni sa drugima dok se premeštamo sa noge na nogu. Možda je i ona čuvena južnjačka toplina posledica upravo tih redova.E, u tom slučaju neka potraju što duže.

V. Petrović


Detaljnije: Moda, Nišlije i južnjačka tuga / Društvo – Belle Amie