Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Neka se utvrdi čija se mačka uneredila, moj Marko nije kriv

Neka se utvrdi čija se mačka uneredila, moj Marko nije kriv

baka

Roksanda Rubežić

Nakon pisanja o Nišlijki Rosandi Rubežić (77) kojoj je izrečena novčana kazna od 10.000 dinara jer se njen mačor Marko navodno uneredio ispred komšijskih vrata, oglasila se Komunalna policija koje je saopštila da je starica osnovano kažnjena jer je prekršila gradsku Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama. Međutim, baka Rosa odgovara da neće platiti kaznu dok se ne dokaže da je baš njen mačak odgovoran za nered u hodnicima zgrade u kojoj živi, s obzirom na to, da kako ističe ovde paradiraju i komšijski kućni ljubimci. Isterivanje pravde moglo bi skupo da košta ovu staricu jer je u ovom slučaju postupao i Prekršajni sud i naložio joj da novčanu kaznu uplati što pre, jer će u suprotnom završiti u zatvoru.

Milan Đorđević, zamenik načelnika niške Komunalne policije objašnjava da je ova služba reagovala po prijavi Rosandinih komšija.

– Prvi put smo postupali 10. februara ove godine kada je jedan od stanovnika te zgrade prijavio da je ispred svojih vrata zatekao izmet mačke i tu ženu naveo kao vlasnika životinje. Tada smo sa njom razgovarali, i upozorili je da mora da čisti za svojim kućnim ljubimcem jer to predviđa Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama. Dolazili smo još tri puta, ponovili upozorenje, a kako se ništa nije promenilo, izrekli smo joj novčanu kaznu – objašnjava Đorđević.

– Kako Rosanda kaznu nije platila, Komunalna policija dostavila je predmet na dalje postupanje Prekršajnom sudu. U saopštenju ovog organa koje je potpisala predsednica Vera Cvjetković ističe se da Prekršajni sud nije vodio postupak niti izrekao kaznu već je samo postupao u izvršnom postupku po prekršajnim nalozima Komunalne policije.

– Kako navedeno lice u roku od osam dana nije platilo polovinu izrečenih kazni niti je podnelo zahtev za sudsko odlučivanje, prekršajni nalozi Komunalne policije su postali pravosnažni i izvršni i Prekršajnom sudu su dostavljeni na izvršenje – navodi ovaj organ.

Baka Rosa tvrdi da nije znala da je kažnjena sve do srede kada joj je na vrata zakucala policija i povela je u Prekršajni sud.

– Neću da platim ništa pa makar išla u zatvor. Ne dam ni moga Marka, jer nije nizašta kriv. Samo se bojim ako mene odvedu na robiju, ko će onda njega da čuva – žali se Rosanda.

Ili zatvor ili javni rad

Zakon o prekršajima predviđa da se novčana kazna može zameniti kaznom zatvora ili radom u javnom interesu. S obzirom na to da Rosanda ima 77 godina, društveno koristan rad je malo verovatan. Zakon predviđa da se novčana kazna zatvorom zamenjuje tako što se za svakih hiljadu dinara određuje jedan dan robije.

 

D. K.

 


Detaljnije: Neka se utvrdi čija se mačka uneredila, moj Marko nije kriv / Društvo – Belle Amie