Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » „Nemamo mnogo šta da slavimo, ali moramo da obeležimo“

„Nemamo mnogo šta da slavimo, ali moramo da obeležimo“

<!—->
Šef departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, Vladeta Radović, ističe da situacija u Srbiji kada je reč o medijima nije nimalo dobra, zbog čega, kako ističe  „nemamo mnogo šta da slavimo, ali moramo da obeležimo. Zbog takve situacije on predlaže formiranje „neke vrste medijske komore“ medijskih radnika Srbiji, koja bi „na energičniji način organizovala i štitila novinare, nego što to trenutno čine sadašnja udruženja“.
„Ako novinari ne pokrenu nešto sa mrtve tačke, ako se ne udruže, ne smanje međusobni animozitet to neće niko uraditi umesto njih“, ocenjuje Radović.
On je javno zatražio i status službenog lica za novinare kao i medijsko obrazovanje na svim nivoima.Direktor Media i Reform centra u Nišu Mladen Velojić smatra da je situacija u medijima „jako loša“ , da su „na sceni propaganda, tabloidizacija, i da je očigledno da građani u ovakvim uslovima nemogu da budu objektivno i tačno informisani“.
<!—->
 „Iz godine u godinu položaj novinara je sve gori a istraživanja govore da novinarstvo postaje prekaran posao“. ocenjuje Velojić.
On dodaje da je izgubljen kontinuitet posle petooktobarskih promena, kada se najviše govorilo o slobodi medija, što je uzrok sadašnje loše situacije u medijima i položaja novinara.Dugogodišnji novinar a sada profesor Filozofskog fakulteta, Zoran Aracki, za lošu situaciju u medijima vidi mnoge faktore a jedan od njih je „nasilna privatizacija medija“.
„Ugrožen je pluralizam i sve kategorije koje su nekad predstavljale ključne odlike profesije su nestale“, ocenjuje Aracki. On ipak smatra da u Srbiji nema cenzure već autocenzure, i dodaje da novinari moraju da se oslobode uticaja političara i vlasnika medija.
<!—->
Dva studenta novinarstva s kojima smo razgovarali smatraju da u Srbiji ima veoma malo slobodnih medija , „jer trenutno u zemlji imamo diktaturu“.
Da sloboda medija nikada nije bila ugroženija potvrđuju i niški novinari, koji tvrde da su pod konstantnim pritiscima sa različitih strana. Sa tim su saglasni i sugrađani sa kojima smo razgovarali, među kojima je i onih koji su zadovoljni izveštavanjem lokalnih i nacionalnih medija.
Povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, Reporteri bez granica prenose da sloboda medija nikada nije bila ugroženija, a da se Srbija ove godine nalazi na 66. mestu od 180 rangiranih zemalja, što predstavlja pad od sedam mesta u odnosu na prethodnu godinu.
Među sugrađanima sa kojima smo razgovarali ima i onih koji su zadovoljni izveštavanjem medija, i onih koji smatraju da informacije koje dobijaju nisu objektivne. Ipak, dele mišljenje da su novinari pod konstantnim pritiscima.
<!—->
„Kao i mi građani, svi smo pod pritiskom, ne smeju javno da kažu sve što treba da kažu. E to me najviše nervira kod novinarstva, ako si novinar kaži kako jeste, a ne ovako ili onako, nego realno, kaži jel crno ili belo“, rekao je stariji sugrađanin.
„Uvek može bolje, ali u Srbiji je informisanje vrlo dobro“, smatra Nišlijka.
„Novinari moraju da budu složni, bez obzira na agenciju u kojoj rade. I gazde, vlasnici medija, treba da im dozvole tu slobodu. I od njih mnogo zavisi, jer kada pričaju dobićete otkaz, kaznu, nećete dobiti platu nekoliko meseci, onda živite u stalnom strahu“, komentariše jedan prolaznik.
<!—->
Kako bi upozorili javnost na nikad teži položaj novinarske profesije u Srbiji, City radio pridružio se ostalim elekronskim medijima u simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, prekidajući program na 5 minuta pre podneva.
Detaljnije: „Nemamo mnogo šta da slavimo, ali moramo da obeležimo“ / Društvo – Radio City