Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Niš u Holivudu zahvaljujući Davorinu Diniću

Niš u Holivudu zahvaljujući Davorinu Diniću

<!—->
Završnog dana festivala dokumentarnog filma u Tenesiju, 22. januara, biće prikazan „Niš tajmlaps video“ mladog niškog autora Davorina Dinića. Takođe, ovaj video sastavljen od fotografija koje prikazuju delove Niša, pobednik je poslednjeg meseca 2016. godine na festivalu u Holivudu.
„Pobedio sam u svojoj kategoriji za decembar. Koncepcija je da se svakog meseca biraju pobednici, a decembra 2017. će biti napravljena selekcija pobedničkih filmova koji će biti javno prikazani u studijima u Holivudu, otprilike marta 2018. Prilično sam optimističan, jer sam dobio informaciju da se žiriju jako dopao moj video. Konkurencija je jako dobra i ozbiljna, ima puno aplikanata, a oba festivala su internacionalna“, objašnjava za City radio Davorin.
Nišlija Davorin Dinić, glumac i tvorac serijala fotografija “Senke starog Niša”, kaže da mu je za stvaranje trominutnog videa od oko 10 hiljada fotografija, trebalo nekoliko meseci rada, jer je ceo rad zavisio kako od vremenskih uslova tako i od samih sugrađana.
<!—->
„Sve scene su, naravno, slikane napolju, u prirodnom okruženju. Zamolio sam sve Nišlije koji žive u visokim zgradama ili imaju dobar pogled sa svojih prozora i terasa, da mi pomognu u kreiranju. Bio sam oduševljen jer mi se javio veliki broj ljudi. Da nije bilo njihove pomoći sigurno da “Niš tajmlaps video“ ne bi izgledao kako izgleda. Nisu ovo samo moje zasluge, i Nišlije imaju svog udela u tome“, rekao je Davorin.
Iako je snimio oko 10 hiljada fotografija, zbog tehničkih ograničenja i same tehnike snimanja koju nam je objasnio, pojedini kadrovi morali su da budu odbačeni.
<!—->
„Fotografije se snimaju u određenom vremenskom intervalu, na po 5 sekundi, njih spajam u video snimak, kadriram, pravim kompoziciju, zatim motiram i režiram u finalni video snimak. Dosta scena sam morao da izbacim, zbog montaže, koncepcije“, saznajemo od Davorina.
Tvrđava, Bulevar, Kazandžijsko sokače, centar grada ali i periferne saobraćajnice inspirisale su autora u kreiranju “Niš tajmlaps videa“, a kako nam je rekao, intimna selekcija kadrova učinila je da Grad kroz objektiv njegovog aparata bude prikazan u najboljem svetlu.
„Prikazao sam Niš onako kako ja volim da ga vidim. Jednostavno, lepota naše okoline i našeg grada zavisi od toga kojim ga mi očima posmatramo. Sasvim sigurno postoji i ona negativna strana, a na nama je da se trudimo da i tu negativnu stranu pretvorimo u nešto lepo. Nekome ko gleda sa strane može da se učini da Niš nema čime da se pohvali i prezentuje pred svetsku publiku i javnost, možda i pred domaću, a to, svakako, nije istina“, iskren je Dinić.
Zbog ovakve specifične promocije najvećeg grada na jugu Srbije, Davorin bi mogao da se nađe i na čelu radnog tela za promociju potencijala grada. Na prijemu u Gradskoj kuću Gradonačelnik Niša Darko Bulatović obećao je autoru “Niš tajmlaps videa“ svu neophodnu podršku i nastavak saradnje sa službama nadležnim za prezentaciju grada.


Detaljnije: Niš u Holivudu zahvaljujući Davorinu Diniću / Društvo – Radio City