Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Noćni uspoon na Rtanj

Noćni uspoon na Rtanj

rtanj-naslovna1Planinarski klub “Železničar” organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju “16. Vidovdanski noćni uspon na Rtanj”. Akcija se održava u noći između subote, 24. juna i nedelje 25. juna.

Staza je ukupne dužine 14, 2 km, a kreće iz naselja Rtanj južnom stranom planine i za četiri sata laganog hoda stiže se do vrha Šiljak na 1560 mnv. Rtanj je jedno od najmisterioznijih mesta u Evropi, a noćni uspon predstavlja nesvakidašnji doživljaj za svakog planinara i ljubitelja prirode.

Staza je fizički srednje zahtevna, pa se ne preporučuje početnicima i osobama sa slabom kondicijom. Iz PK “Železničar” kažu da je neophodna planinarska oprema prilagođena vremenskim prilikama i godišnjem dobu, majice i čarape kao i jakna zbog dužeg boravka na vrhu i niske temperature u jutarnjim časovima. Obavezno poneti baterijsku lampu, ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku knjižicu. Na stazi je potrebna hrana iz ranca, treba poneti dovoljnu količinu sendviča i raznih energenata, doručak obezbeđuje organizator posle uspona koji je besplatan. Potrebno je poneti pribor za jelo.

Organizator takođe obezbeđuje i zahvalnice za sva društva – učesnike, kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije, učesničku knjižicu i bedž uspona za sve učesnike kojima je ovo prvo učešće, kao i pečat vrha.

 


Detaljnije: Noćni uspoon na Rtanj / Društvo – Belle Amie