Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama?

Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama?

Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama?

Ministarstvo prosvete Srbije poslalo je instrukcije osnovnim školama da sprovedu anketu da li su za uvođenje školskih uniformi. Da li će ova ideja zaživeti, zavisiće od izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

Savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović najavila je da bi već od sledeće godine nošenje školske uniforme moglo da postane obaveza učenika osnovnih škola u Srbiji.

U tom slučaju bi svako dete imalo po dve zimske i po dve letnje uniforme, a moguća su dva modela: da škole budu vlasnici uniformi koje bi se zaduživale na početku, odnosno razduživale na kraju školske godine, ili da ih roditelji sami kupe.

Uvođenje školskih uniformi ima za cilj ublažavanje socijalnih razlika i smanjenje vršnjačkog nasilja koje je u porastu, jer su društvena istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi povećava privrženost kolektivu.

Đačke uniforme u Srbiji prvi put su obukli učenici liceja početkom 19. veka. Učenice su nosile crne satenske kecelje sa belim kragnama i teget beretke, a učenici teget kačket sa brojem razreda koji pohađaju. Ova praksa napuštena je u drugoj polovini 20. veka, mada se generacije koje sada imaju pedesetak godina, sećaju da su kecelje u osnovnim školama bile obavezne u vreme kada su oni bili osnovci.


Detaljnije: Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama? / Društvo – Niške vesti