Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Osnovci uče programiranje uz pomoć robota

Osnovci uče programiranje uz pomoć robota

ROBOT MILAN PETROVICTokom februara dvadeset niških osnovaca će početi da uči programiranje uz pomoć robota, a zahvaljujući organizaciji “Nauči me”, Rotari klubovima iz Niša i kompaniji Future forward. Za njih će biti organizovane radionice, a za najbolje polaznike Gradska opština Medijana obezbedila je i nagrade, tablet uređaje. Sve što je mladim osnovcima potrebno da tokom radionica nateraju robote da koračju, rade sklekove ili plešu je jaka motivacija, a kako organizatori naglašavaju za pohađanje radionica nije im potrebno predznanje iz programiranja, kao ni to da kod svoje kuće imaju računar. Radionice su besplatne, prijavljivanje je u toku i trajaće do 10.februara, imena polaznika radionica biće poznata 15, a već 18.februara biće održana i prva radionica. Deca će se družiti sa robotima i učiti programiranje i algoritamski način razmišljanja subotom u prostoru Delija, u Davidovoj ulici 2, gde je sinoć održana i prezentacija projekta.

“Projekat nosi naziv “KodeRobotić”, što zapravo znači programiranje, pisanje programa, algoritamsko razmišljanje”, kaže profesor Milan Petrović ispred organizacije “Nauči me”. “Pokrenuli smo ovaj program jer smo primetili, zapravo videli, da informatika nekako teško nalazi svoje mesto u osnovnim školama. I dalje nije obavezan predmet, mada postoje obećanja da će biti. U međuvremenu, svet ide napred, mnoge stvari se dešavaju i mi smo kao organizacija osmislili projekat u kome ćemo imati najmodernijeg robota u edukaciji najmlađih. U Niš su stigla dva robota, poklon naših sponzora, na kojima će učenici učiti programiranje i algoritamsko razmišljanje”.

ROBOTI PROMOCIJAOsnovci koji budu izabrani za projekat proći će deset besplatnih radionica na kojima će naučiti programiranje i algoritamsko razmišljanje.

“Deca će raditi direktno sa robotima, a sa njima će biti i dva profesora da pomognu kada je to potrebno i četiri volontera u organizaciji”, objašnjava Milan Petrović. ”U pitanju je najviši nivo učenja programiranja kod dece od petog do osmog razreda, a ovakve radionice se već neko vreme rade u Americi i u zapadnoj Evropi, i sasvim je sigurno da boljih uslova za učenje nema. Prema nekim podacima koje imamo sa tržišta, pouzdano možemo da kažemo da ovakve robote za učenje programiranja u Srbiji imamo samo mi, a ovakav kurikulum je jedinstven i nije prepisan iz udžbenika za osnovne škole. Osim toga, sve se uči kroz igru”, naglašava Milan Petrović.

Time što pokreću robota koji je potpuno androidan, ima ruke, noge, lice, 16 serum motora koji pomeraju sve njegove zglobove, osnovci zaista najdirektnije mogu da komuniciraju sa robotom i na taj način vežbaju programiranje.

Prijave za radionice traju do 10.februara, a do 15.će biti izabrano 20 učenika. Opština Medijana je dala nagrade za najbolje polaznike, tablet uređaje, a rezultati radionica će biti prikazani na Festivalu “Nauk nije bauk” u aprilu.

“Ovo je najbolji mogući način da deca nauče programiranje i algoritamski način razmišljanja. To znači da svaka akcija, sve ono što neko radi može da se podeli na manje akcije koje moraju da deluju skladno. Veština algoritamskog načina razmišljanja jedna je od deset najpoželjnijih osobina u 2020.godini. To je nešto što je potrebno i menadžerima i bankarima i direktorima. Veština za 21.vek, a deca se na ovaj način pripremaju za život”, naglašava Milan Petrović.

Akciju su, zajedno sa organizacijom “Nauči me”, partnerski podržala sva četiri niška Rotari kluba.

“Nama je sve ovo jako važno jer posebnu pažnju posvećujemo mladim ljudima i novim generacijama”, naglašava Nikola Pejović, član Rotari kluba Niš Centar. “Ovo je idealan program da mladi ljudi dobiju znanja koja su im potrebna da bi mogli na adekvatan način, jednog momenta, da se nađu na tržištu rada. Programiranje i algoritamsko razmišljanje su jako značajni i za najbolje menadžera. Imam puno razumevanja za inženjere jer je njihov način razmišljanja okrenut problemima i tome kakav tok je potrebno napraviti da bi neki problem bio rešen, što, u stvari, i jeste njihov cilj. Ovakvo razmišljanje je danas jako prisutno u biznisu i top menadžeri su upravo inženjeri. Za Srbiju je ovo moderan način učenja, ali prosto smo želeli da budemo u toku sa svetskim trendovima i svima nam je jako drago da se sve ovo prvo dešava u Nišu. Prosto ovako nešto još ne postoji u Srbiji”,kaže Nikola Pejović i dodaje:

“Činjenica je da naša deca mnogo više i mnogo bolje znaju o tehnici i tehnologiji nego što smo mi znali kad smo bili deca, a upravo je ovo adekvatan način da im se pristupi, da to sve bude jako jednostavno i zabavno. Objasniću, recimo uradite nešto na ekranu, a robot podigne ruku ili napravi salto, bukvalno jedna fantastična interakcija sa direktnim rezultatom“, priča Nikola Pejović ispred rotari kluba “Niš centar“.

 V. Petrović


Detaljnije: Osnovci uče programiranje uz pomoć robota / Društvo – Belle Amie