Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » „Pametna učionica ruskog jezika“ u gimnaziji Svetozar Marković

„Pametna učionica ruskog jezika“ u gimnaziji Svetozar Marković

<!—->
Otvaranjem „pametne učionice“ Niš bi mogao dobiti i svojevrsni Centar za učenje i promociju ruskog jezika. Učionica je otvorena uz stihove ruskih pesnika, rusku muziku i balet.
Cilj ovog projekta je podizanje nivoa kvaliteta nastave kroz multimedijalno učenje, ali i afirmacija i „povratak“ ruskog  jezika u škole, jedinog slovenskog svetskog jezika, koji je nepravedno zapostavljen poslednjih godina u našem obrazovnom sistemu. Na teritoriji grada ruski se uči samo u jednoj osnovnoj školi.
<!—->
Otvaranje ovakve učionice koja je opremljena prema najvišim standardima savremene nastave bi pomoglo njegovom oživljavanju,  smatra direktor niške gimnazije, Marjan Mišić.
„Naša ideja je i da se učenici osnovne škole upoznaju sa ruskim jezikom i da se ruski vrati u osnovne škole. Problem je što učenici kada dođu u srednju školu po zakonu nastavljaju sa učenjem jezika koji su već učili, tako da ukoliko se takav trend nastavi u dogledno vreme neće biti ruskog jezika u niškim školama. Zato smo odlučili da putem ovog projekta probamo da malo popravimo situaciju“, kaže direktor gimnazije „Svetozar Marković“. 
<!—->
Profesorica ruskog jezika, Biljana Ilić, veruje da se na ovaj način može razviti motivacija za učenjem ruskog jezika.
„Praktično sada ćemo moći da primenimo savremene metode izučavanja ruskog jezika jer imamo najsavremenija metodička sredstva. Uz interaktivnu tablu u kabinetu imamo i savremenu rusku biblioteku, pa će učenici moći deo lektire da čitaju i u originalu. Kabinet je osmišljen i za radioničarski rad, nema klasičnih klupa. A uverena sam da je otvaranje učionice dobar korak da se osnovci motivišu za učenje ruskog jezika. Naši učenici su oduševljeni kabinetom, i zato verujem da će i osnovci, kao i njihovi roditelji biti oduševljeni načinom rada“, rekla nam je profesorica Biljana Ilić. 
<!—->
Zahvaljujući interaktivnoj tabli, učenici će moći da gledaju filmove i edukativne sadržaje i obavljati elektronsku pretragu interaktivnih sadržaja. Kako je najavljeno, tu će se održavati i vannastavne aktivnosti, seminari i skupovi sa ciljem promocije ruskog jezika i ruske kulture. 
Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom u Srbiji. Njen direktor Aleksej Polkovnikov kaže da su sa oduševljenjem ušli u projekat sa niškom gimnazijom jer je Niš grad u kome se i dalje uči ruski jezik i ima potrebe za učenjem ruskog.
<!—->
Ideja je da pored učenika gimnazije, nastavu i stručna usavršavanja  u ovoj učionici mogu da imaju i profesori i nastavnici svih osnovnih i srednjih škola iz Niša, a časove metodike u njoj će izvoditi studenti Departmana za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.  
Svečanosti otvaranja pored zvanica iz grada i Ruske humanitarne misije, prisustvovali su i predstavnici kompanije NIS.
Detaljnije: „Pametna učionica ruskog jezika“ u gimnaziji Svetozar Marković / Društvo – Radio City