Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Počinje trka za budžetski indeks

Počinje trka za budžetski indeks

Neotkriveno-blago-Univerziteta-u-Nisu_referenceZa polaganje prijemnog ispita na nekom od 13 fakulteta Niškog univerziteta prijavilo se 4195 kandidata za ukupno 4742 mesta. Ono što je olakšavajuća okolnost za ovu generaciju brucoša, to je činjenica da je iz srednjih škola izašlo manje maturanata u odnosu na prethodnu generaciju, a da je broj mesta na fakultetima ostao gotovo nepromenjen u poređenju sa prošlom godinom, pa je nekim fakultetima odobreno i koje mesto više. Nakon prijavljivanja, buduće brucoše očekuje i polaganje prijemnih ispita u terminu od danas do 2.jula, a prema rasporedu koje budu objavili fakulteti. Koliko dana će budući akademci polagati prijemni zavisi od broja predmeta koji se polažu, pa će na nekim fakultetima prijemni trajati dan, a na nekima i tri dana.

Za buduće brucoše nisu promenjena ni upisna pravila.U prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija mogu se upisati svi koji imaju završenu četvorogodišnju srednju školu. Da li će nekadašnji srednjoškolci i dobiti indeks izabranog fakulteta, ne zavisi samo od uspeha koji su postigli u srednjim školama već i od rezultata na prijemnom ispitu koji je obavezan za sve. Prijemnog ispita biće oslobođeni samo oni kandidati koji su u trećoj ili četvrtoj godini osvojili jedno od prva tri mesta ili prve tri nagrade na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz onog predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu na fakultetu na kome su konkurisali, odnosno iz predmeta od značaja za struku. Ovi kandidati će dobiti maksimalni broj poena na prijemnom ispitu kao da su ga uradili bez greške.

Maksimalni broj bodova koje kandidati mogu da osvoje na prijemnom ispitu je sto. Odličan uspeh iz srednje škole nosi 40 poena, a ko odgovori tačno na sva pitanja na prijemnom ispitu dobiće maksimalnih 60 poena. Opšti uspeh u srednjoj školi podrazumava zbir prosečnih ocena u svakom razredu pomnožen sa dva, i računa se na dve decimale. Po ovom osnovu kandidati mogu da osvoje najmanje 16, a najviše 40 poena.

filozofski podela indeksaDa bi kandidat dobio budžetski indeks mora da se nađe na konačnoj rang listi do broja odabranog za upis kandidata na teret države, a uslov je da ima najmanje 51 poen. Za samofinansirajući indeks je neophodno da kandidat osvoji najmanje 30 poena.

“Iz srednje škole imam maksimalni broj poena i sada mi sve zavisi od prijemnog ispita jer će ti bodovi, zapravo, presuditi da li ću se nađi na budžetu ili ne”, kaže srednjoškolka koja želi da upiše Filozofski fakultet, departman za psihologiju. “Konkurencija je jaka, verujem da su se svi dobro pripremili, a u mom slučaju za jedno mesto se bore dva kandidata, tako da neće biti lako”.

Preliminarna rang lista nakon prijemnog ispita biće objavljena 3.jula, najkasnije do 8 sati. Nezadovoljni kandidati nakon toga mogu podneti žalbu nadležnoj komisiji fakulteta, a u drugostepenom postupku nezadovoljni student može da uloži žalbu i dekanu fakulteta koji donosi konačnu odluku.Primedbe na preliminarnu listu se podnose 36 sati od objavljivanja liste , a najkasnije do 5.jula. Komisija za upis donosi rešenje po žalbi najkasnije do 6.jula, u 20 sati. Žalbe dekanu fakulteta podnose se najkasnije 7.jula, do 20 sati, a on ima 24 sata da donese odluku po žalbi.

Konačne rang liste fakulteti će objaviti najkasnije do 10. jula, u 9 sati. Upis primljenih kandidata obaviće se od 10. do 14. jula. Za buduće akademce je važno da prate datume i vreme upisa. U slučaju da se dogodi da se kandidat koji je stekao pravo upisa ne upiše u za to predviđenom roku , gubi pravo na upis i umesto njega fakultet će upisati sledećeg kandidata na listi.

Kandidati koji se budu upisali kao budžetski školovaće se o trošku države, dok će akademci koji dobiju samofinansirajuće indekse školovanje na prvoj godini osnovnih ili integrisanih akademskih studija morati da plate. Dobra vest za samofinansirajuće studente fakulteta Univerziteta u Nišu je da školarina nije menjana već godinama i kreće se od 45 do 120.000 dinara.

Roditelji koji prate decu na polaganju prijemnog ispita, i narvozno čekaju da se on okonča, spremni su i da plate studije.

“Ako je potrebno podići ćemo i kredit za školarinu jer je sada jedino važno da se upiše. U protivnom će morati da konkuriše na nekom drugom fakultetu ili da pauzira godinu dana.U tom slučaju je bolje da upadne na listu makar i kao samofinansirajući student jer ako bude dobro i marljivo radila već iduće godine može da se prebaci na budžet, a za jednu godinu ćemo se već nekako snaći”, kaže otac buduće brucoškinje Filozofskog fakulteta.

Najniža školarina je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i na Mašisnkom fakultetu u Nišu i iznosi 45.000 dinara, a najviše para za školovanje moraće da izdvoje studenti Fakulteta umetnosti, a potom i studenti Medicinskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja na kojima školarina iznosi 100.000 dinara.

Na ostalim fakultetima školarina se kreće od 60, preko 70 do 90.000 dinara.

Svesni situacije u kojoj se nalaze niški akademci i njihove porodice kada se radi o njihovim finansijama, fakulteti nude i dodatne olakšice studentima, pa ukupnu školarinu mogu da isplate u više mesečnih rata.

 V. Petrović


Detaljnije: Počinje trka za budžetski indeks / Društvo – Belle Amie