Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Pokemonija, traganje za identitetom u proširenoj stvarnosti

Pokemonija, traganje za identitetom u proširenoj stvarnosti

LOV NA POKEMONEU masovni pohod na Pokemone sutra veče će, oko 19 sati sa Trga kralja Milana, krenuti oko 2.000 Nišlija, najavljeno je na društvenim mrežama, dok je za ovaj događaj zainteresovano isto toliko ljudi. Dakle, globalni fenomen zvani Pokemon Go je osvojio i Nišlije koji se ne osvrću na priče stručnjaka koliko opasnosti nosi ova igrica. Doduše ima i onih koji na sve ovo gledaju samo kao na igru ili odgovoru izazozovima savremene tehnologije, a među njima se nalazi i dr Marija Ranđelović, pedagog koja, i inače,u jednom delu svog rada presipituje život mladih i način na koji oni korsite svoje slobodno vreme.

Kako bi ulovili što veći broj Pokemona,igrači se moraju kretati u stvarnom svetu jer igrica koristi stvarnu mapu grada u kom se nalazite.

“Milioni igrača hvale se na društvenim mrežama da je uticaj ove igrice krajnje pozitivan, jer se dosad nisu toliko kretali niti boravili u prirodi. A ako ih želite sve uloviti, upravo to morate raditi – hodati kako bi pronašli razne vrste virtuelnih bića.Mnogi igrači kažu kako više vremena provode u prirodi, šetaju, druže se s drugim igračima. Ispovesti igrača koji se bore s depresijom ili pate od PTSP-a svedoče o pozitivnom uticaju na korisnike širom sveta”, ističe Ranđelovićeva. “Može se reći da je ova video igra akciono-avanturističkog žanra i igrača fokusira na istraživačke misije, prikupljanje stavki i njom su obahvaćene i devojčice i dečaci. Svakako je važno da decu uče odredjenom ponašanju. Zbog toga je važno do koje mere deca mogu sama sebi planirati vreme i dozirati sadržaje koji ih zanimaju u granicama koje ne utiču negativno na njihov socijalni i kulturni život, a o idiotizaciji kao poslednjoj fazi globalizacije, multinacionalnim korporacijama i potrošačkom apsolutizmu i u delu gejmerske mašinerije, mislite drugi put… “, zaključuje Ranđelovićeva.

 V. Petrović


Detaljnije: Pokemonija, traganje za identitetom u proširenoj stvarnosti / Društvo – Belle Amie