Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Policija uveliko kontroliše autobuse i vozače u turističkim agencijama

Policija uveliko kontroliše autobuse i vozače u turističkim agencijama

Budući da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda premoreni vozači, saobraćajna policija primenjuje represivnije kontrole prevoznika i organizatora putovanja. Međutim, kako su nam kazali u jednoj turističkoj agenciji koja dugi niz godina prevozi putnike širom Evrope, ovakve koktrole su uobičajene godinama.
<!—->„To je godinama tako, ništa nije represivnije. Sada je novina samo da se popunjavaju obrasci da bi kontrola imala lakši uvid, sa podacima koliko je vozač vozio, kada je odmarao, ranije se to očitavalo sa tahografskih traka. Pravila propisana zakonom moraju da se poštuju, inače je krajnje neozbiljno. U našoj agenciji radi 13 vozača a nedavno je saobraćajna policija kontrolisala  njih, autobuse, kompletnu dokumentaciju. Dakle, kontrola nije ništa represivnija, to su zakoni usklađeni sa EU, ko se bavi autoprevozom mora da poštuje to, a zna se da su kazne astronomske“, kažu u jednoj niškoj turističkoj agenciji.
Načelnik saobraćajne policije u Nišu Dragan Pešić kaže za City radio  da  je kontrola turističkih agencija koje poseduju autobuse počela pre 15 dana.
<!—->
„S obzirom na predstojeću sezonu do sada smo izvršili kontrolu u sedištima pet niških agencija i tom prilikom podneto je osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka  a dva prekršajna naloga izdata su vozačima“, kaže Pešić.  On dodaje da se u ovim slučajevima radilo uglavnom o nepoštovanju predviđenog vremena za odmor vozača, ali i tehničke neispravnosti autobusa.
Pešić ističe da je policija tek počela kontrolu na području koje „pokriva“ PU Niš, i da će još intenzivnije nastaviti kontrolu kako u sedištima agencija tako i na putevima. Podseća i da je osim tehničke ispravnosti veoma važno da se vozači pridržavaju zakonom propisanog vremena za odmor  i da će policija svakodnevno tokom letnje sezone kontrolisati autobuse, kako bi sprečila saobraćajne nezgode.
Kada je reč o ekskurzijama dodaje da je u školskoj 2016/2017 godini bilo prijavljeno 238 ekskurzija, da je pregledano 405 autobusa od kojih je jedan bio isključen iz saobraćaja  zbog tehničke neispravnosti.
<!—->Kada je reč o proceduri, Pešić pojašnjava da je direktor škole dužan da 48 sati pre polaska obavesti o tome saobraćajnu policiju, posle čega, na dan putovanja, pripadnici policije na dogovorenom mestu kontrolišu papire o tehničkoj ispravnosti autobusa koji za autobuse do 5 godina starosti ne smeju da budu stariji od 6 meseci, a za starije agencija mora da ima zapisnik o izvršenog tehničkom pregledu koji ne sme da bude stariji od 5 dana.
Takođe agencije su dužne da za vozača dostave na uvid policiji prethodno korišćene nosače podataka iz tahografa svih autobusa  kojim je upravljao u poslednjih 6 dana. Takođe, vrši se i  alkotestiranje vozača a ukoliko saobraćajni policajac i pored ispravne dokumentacije posumnja u ispravnost ima pravo da pošalje autobus na vanredni tehnički pregled, kaže Pešić.  
Detaljnije: Policija uveliko kontroliše autobuse i vozače u turističkim agencijama / Društvo – Radio City