Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Pomen stradalima u “Oluji“ održan i u Nišu

Pomen stradalima u “Oluji“ održan i u Nišu

<!—->
U pravoslavnim hramovima širom zemlje služeni su parastosi žrtvama “Oluje“, kada je sa teritorije Republike Srpske Krajine, koju je zauzela hrvatska vojska, prognano više od 200 hiljada Srba. U Srbiji je pomenima obeležen progon, tokom kog je stradalo oko 2 hiljade Srba, od čega čak hiljadu i 200 civila.
<!—->
„Šta reći osim da je to bezočno i bezumno, ali nažalost, naočigled celog sveta učinjeno. Mi saosećamo sa žrtvama, odnosno porodicama onih koji su postradali i izbegli iz svojih domova. Oni koji se bore samo za carstvo ovoga sveta spremni su i na zločine, mrzeći druge samo zato što su druge nacije, vere. A mi, pravoslavni hrišćani, smo naučeni da ne mrzimo, već da se molimo, čak i za svoje neprijatelje“, poručio je vladika raško-prizrenski Teodosije.
Avgusta ’95. godine popaljeno je, opljačkano i uništeno oko 40 hiljada srpskih objekata.
<!—->
Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije “Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera.
Inače, 4. avgust u Hrvatskoj se slavi kao „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti“, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti.
Detaljnije: Pomen stradalima u “Oluji“ održan i u Nišu / Društvo – Radio City