Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Psiholozi savetuju mlade kako da prevaziđu stres sa početkom nove školske godine

Psiholozi savetuju mlade kako da prevaziđu stres sa početkom nove školske godine

Psiholozi savetuju mlade kako da prevaziđu stres sa početkom nove školske godine

U periodu od ponedeljka, 22. avgusta do petka, 26. avgusta 2016. godine psiholozi i sosciolozi Doma zdravlja Niš savetovaće roditelje i njihove buduće školarce o nedoumicama vezanim za početak školske godine.

Povodom početka nove školske godine niški Dom zdravlja tokom naredne sedmice organizuje savetovanja za roditelje i decu. Savetovalište za mlade ove zdravstvene ustanove biće za njih otvoreno od 22. avgusta do 26. avgusta u periodu 10h do 13 sati.

Tim Savetovališta za mlade ovakva savetovanja organizuje svake godine jer buduće školarce očekuje osetljiv period odrastanja u kome se identifikuje sa vršnjacima i oslabljuju vezu sa roditeljima što može biti praćeno brojinim procesima telesnog, intelektualnog i emocionalnog sazrevanja.

Savetovanjem roditelja i dece stručnjaci pomažu deci da ojačaju svoje samopoštovanje i samopouzdanje, da se lakše se snalazi u svim situacijama koje donosi polazak u školu ili novu školsku godinu.

savetovaliste za mladeInače, rad Savetovalište za mlade Doma zdravlja Niš čini i promocija zdravih stilova života i vaspitanje mladih za izbegavanje rizičnih oblika ponašanja. Multidisciplinarni pristup rada ovog savetovališta obuhvata i zdravstvenovaspitni rad sa adolescentima uzrasta od 10 do 19 godina, individualni rad sa specijalistom pedijatreije, ginekologije, psihologom, medicinskomsestrom i drugim zdravstvenim radnicima koji se uključuju po potrebi.

Individualni zdravstvenovaspitni rad sa mladima je planski organizovan i obavlja se prilikom svakog dolaska mladih u savetovalište. Mladi se savetuju o pravilnoj ishrani, brine o njihovom mentalnom zdravlju i reproduktivnom zdravlju , ukazuje na prevenciju zloupotreba od psihoaktivnih supstanci, kao i na psihofizičke promene u pubertetu i adolescenciji, odnose među polovima, rizične oblike ponašanja itd.

Posebna pažnja se poklanja i mladima sa posebnim potrebama, kao i mladih bez roditeljskog staranja i iz marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa.

Savetovalište za mlade Doma zdravlja Niš organizuje i razne seminare seminare, kao i grupni zdravstvenovaspitni rad sa mladima kako u samom savetovalištu, tako i u školama i domovima učenika koji se sprovodi kroz predavanja, rad u grupi, tribine, prikazivanje filmova, vršnjačku edukaciju.


Detaljnije: Psiholozi savetuju mlade kako da prevaziđu stres sa početkom nove školske godine / Društvo – Niške vesti