Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » RPK Niš organizuje oboku za profesionalne upravnike zgrada

RPK Niš organizuje oboku za profesionalne upravnike zgrada

rpkU Nišu je od 21.juna počela obuka za profesionalne upravnike zgrada koji će nakon sedmodnevne instruktaže dobiti licencu za ovaj posao.U niškoj Regionalnoj privrednoj komori obuku trenutno pohađa 40 kandidata,a na sajtu Privredne komore Srbije počelo je prijavljivanje za drugi ciklus obuke.

On će trajati u periodu od 10.do 18.jula,trajaće sedam radnih dana,odnosno 50 školskih časova,identično kao i prvi ciklus.

Uslovi koje fizičko lice treba da ispuni da bi steklo kvalifikaciju profesionalnog upravnika su da ima najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju,da položi ispit za profesionalnog upravnika i stekne licencu i upiše se u registar koji vodi Privredna komora Srbije.

U registar profesionalnih upravnika ne može se upisati osuđivano lice za krivično delo koje ga čini nedostojnim ili nepodobnim za obavljanje poslova profesionalnog upravnika,dok se poslovima profesionalnog upravljanja mogu baviti privredna društva ili preduzetnici,angažovanjem lica koje ispunjava uslove za profesionalnog upravnika.

Kroz 50 časova edukacije biće obrađene teme o pravnom okviru vezanom za korišćenje,upravljanje i održvanje zgrada,administrativni i finansijski aspekti upravljanja zgradom,karakteristike zgrada,održavanje i bezbednosne procedure i komunikacija.Predavači u Nišu će biti prof.dr Tamara Milenković-Kerković,mr.Aleksandar Ždraljević,prof.dr Evica Petrović,Ivana Petković,Nebojša Jovanović i Katarina Stanković.

Cena obuke je 25 000 dinara po polazniku bez PDV-a,a polaznicima je obezbeđen radni materijal,osveženje na pauzama i sertifikat Privredne komore Srbije o obavljenoj obuci.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je Pravilnik o načinu polaganja ispita i uslovima za sticanje i oduzimanje licence, po kojem će se obuka sprovoditi na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada. U njemu je navedeno da je PKS dužna da najmanje dva puta godišnje organizuje polaganje ispita.

-Ispit se polaže u dva dela, pismeno i usmeno. Test će imati 40 pitanja i kandidat će na njemu moći da osvoji maksimum 100 poena,navodi se u pravilniku.

Da bi položio test, budući kućepazitelj moraće da odgovori tačno na 70 odsto pitanja.Oni koji polože pismeni deo, usmeno će morati da pokažu znanje odgovarajući na dodatnih 12 pitanja, odnosno po četiri iz svake oblasti. Za prolaz će im biti dovoljno osam tačnih odgovora.

Licencirani profesionalni upravnik je u obavezi da najmanje jednom godišnje PKS dostavi važeću polisu osiguranja, odnosno informaciju o svakoj promeni u zaključenom ugovoru o osiguranju. Ukoliko to ne učini, biće mu oduzeta licenca. To mu sleduje i ako sud časti PKS utvrdi da je učinio težu povredu profesionalnih standarda i etičkih normi ponašanja. Ista sankcija mu je namenjena i ukoliko u postupku pred nadležnim organima bude utvrđeno da je svojim radom namerno, odnosno očiglednom nepažnjom naneo štetu tokom obavljanja i u vezi sa obavljanjem posla profesionalnog upravnika.

 S. J.


Detaljnije: RPK Niš organizuje oboku za profesionalne upravnike zgrada / Društvo – Belle Amie