Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Šetnja za razbijanje "medijskog mraka"

Šetnja za razbijanje "medijskog mraka"

<!—->
I 18.-og dana uzastopnih protesta „protiv diktature“ demonstranti su se okupili na Trgu Kralja Milana u Nišu, u 18 sati, odakle su krenuli u šetnju centralnim gradskim jezgrom, ulicama Obrenovićevom, Nikole Pašića, uz zaustavljanje i performans „O(ne)svesti se“ kraj zgrade gradske uprave, kroz Nade Tomić, pored zgrade niškog MUP-a, Objedinjene naplate pa nazad preko trga do Gradske kuće.
Tokom protesta uzvikivane su već dobro poznate parole: Onesvesti se!, Lopovi, lopovi!, Kupi mi diplomu, Nebojša!, Ne treba nam srpski Erdogan i druge.
<!—->
Demostranti su u skladu sa motom današnjeg skupa naglasili težinu medijske cenzure u Srbiji, izrazivši pre svega nezadovoljstvo izveštavanjem javnog državnog servisa. Ipak, istaknuto je i da prema svim medijima ne treba biti isuviše kritičan jer postoje među njima i oni mediji i novinari koji se pridržavaju Etičkog kodeksa i ne pristaju na serviranje iskrivljene stvarnosti građanima.
Novinar Peđa Blagojević je, obrativši se okupljenima,objasnio da prosečni glasač u Srbiji se informiše iz glasila poput Pinka, Informera ili sa lokalnih po pravilu, kontrolisanih medija. Takav glasač zapravo, prema rečima Blagojevića je osuđen da donese lošu odluku na dan izbora jer mu je jednostavno uskraćeno pravo na potpuno i pravovremeno informisanje.
<!—->
„Danas u Srbiji imamo vrlo malo slobodnih medija, onih koji smeju da kritikuju. Ali ne verujte ni njima potpuno. Bez obzira da li čitate Južne vesti, gledate N1, slušate City radio, Slobodnu Evropu, ne verujte ni jednom od tih medija potpuno, u sve sumnjajte i sve proveravajte“ – poručio je Blagojević, dodavši da je u Srbiji došlo ne do krađe glasova, već do „krađe izbora“, zbog ogromnog popularisanja i protežiranja jednog čoveka. Na taj način, građani su dovedeni u situaciju da zapravo i nemaju osećaj da treba da biraju već da samo zaokružuju tog jednog kandidata.
Protesti u Nišu se nastavljaju a novo okupljanje je zakazano za sutra u 18h. Kako na FB stranici najavljuju sutra se očekuje „dolazak gosta iznenađenja“.
Detaljnije: Šetnja za razbijanje „medijskog mraka“ / Društvo – Radio City