Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Svetski dan biodiverziteta

Svetski dan biodiverziteta

dan biodiverzitetaZaštita retkih i ugroženih vrsta, kao i njihovih staništa osnova je za zaustavljanje stope opadanja biološke raznovrsnosti u svetu. To je ocenjeno u Zavodu za zaštitu prirode Srbije na skupu povodom obeležavanja 22. maja, svetskog Dana biodiverziteta. Rečeno je da se zaštita i očuvanje biodiverziteta u Srbiji, pored primene nacionalnog zakonodavstva, obezbeđuje i primenom nekoliko potpisanih međunarodnih konvencija.

Strategijom biološke raznovrsnosti Srbije za period od 2011. do 2018. godine utvrđeni su usvojeni međunarodni principi i nacionalni ciljevi za očuvanje biološke raznovrsnosti. Stručnjaci su danas upozorili da nisu dovoljne samo njihove akcije, već je neophodno i povećanje svesti o neophodnosti očuvanja biodiverziteta i promena ponašanja, naglašavajući da svako može doprineti tome da se zaustavi sadašnja stopa izumiranja biljaka, životinja i njihovih staništa u svetu, koja je 10 hiljada puta veća nego što je prirodno.

Biodiverzitet Srbije, prema iznetim podacima, čini čak oko 60.000 vrsta, iako teritorija Srbije obuhvata svega 1,9 odsto teritorije Evrope. U Srbiji ima 110 vrsta riba, a to je 51 odsto evropskih vrsta, 44 vrste vodozemaca i gmizavaca ili 49 odsto vrsta prisutnih u Evropi, a ima i 96 vrsta sisara ili 67 odsto evropskog broja. Na teritoriji Srbije registrovano je i 345 vrsta ptica ili 74 odsto te faune u Evropi, a kako je naglašeno od 300 ptica koje se gnezde na Balkanu 84 odsto ili 253 vrste se gnezde u Srbiji.

 


Detaljnije: Svetski dan biodiverziteta / Društvo – Belle Amie