Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Svetski dan davalaca krvi

Svetski dan davalaca krvi

davanje-krvi-1Svetski dan davalaca krvi je dan u godini posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14. juna – na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu i 23. maja 2005. skuština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. Širom sveta, na ovaj dan, organizuju se različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

Ovogodišnja kampanja će se fokusirati na davanje krvi u vanrednim situacijama. U krizi ili vanrednim situacijama, prirodni ljudski odgovor je “Šta da radim? Kako mogu da pomognem?”. Zbog toga, slogan za ovogodišnju kampanju je: “Šta možete da uradite?” sa sekundarnom porukom: “Dajte krv. Daj sada. Daj često”.

 


Detaljnije: Svetski dan davalaca krvi / Društvo – Belle Amie