Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine

zaštita životne sredineSvetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća ekološka pitanja i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Prema podacima Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN (FAO), svake godine 1,3 milijarde tona hrane propadne i baci se. U isto vreme svaki sedmi stanovnik planete gladuje, a godišnje umre od gladi više od 20.000 dece mlađe od pet godina.

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl. U Srbiji se tokom Svetskog dana zaštite životne sredine organizuju brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.


Detaljnije: Svetski dan zaštite životne sredine / Društvo – Belle Amie