Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Trio “Anima” predstavio Srbiju u Francuskoj

Trio “Anima” predstavio Srbiju u Francuskoj

ANIMA 2Trio Anima koji čine profesorke Fakulteta umetnosti, Aleksandra Ristić, sopran, Ana Veličković Igić, flauta i Ingrid Janković, klavir, veoma uspešno se predstavio celovečernjim koncertima na 31. svetskom Festivalu FIMU 2017. u Belforu u Francuskaoj.Niški Trio je bio jedini predstavnik u delu klasične muzike na ovom festivalu ne samo iz Srbije, već sa prostora Balkana, a nastup na ovom festavalu predstavlja posebnu čast za svakog učesnika budući da festival okuplja preko 1.600 učesnika, a tokom pet dana njegovog trajanja koncertima prisustvuje više od 70.000 posetilaca iz Francuske, ali i celog sveta. O veličini festivala, koji je trajao od 1.do 5.juna, govori i podatak da na njemu radi 2.000 volontera. Članice Trija još ne mogu da se oslobode utisaka koje su ponele iz Belfora, a posebno su zatečene reakcijom publike koja je u velikom broju prisustovala njihovim koncertima, apladurala posle svake izvedene kompozicije i ispraćala ih stojećim ovacijama pošto ih je vraćala na bis. Nisu se libili ni da zapevaju sa njima neke od kompozicija, a posle koncerta su im prilazili sa molbom da ih obaveste kada će opet gostovati u Francuskoj jer žele da ih ponovo čuju.Ako je suditi po onome što se dogodilo ovog juna, Trio Anima će već iduće godine svirati na ovom istom festivalu.

ANIMA 4“Prvi koncert održan je u divnom zdanju Nacionalnog Granit Teatra, i na tom koncertu izvedena su dela srpskih autora”, kaže Ana Veličković Igić. “Na drugom koncertu u svečanoj Sali Skupštine Regionana Belfora izveden je mešovoto francusko -srpski program, a publika je višeminutnim stajaćim ovacijama ispratila nastup. Nakon održanih koncerata, organizatori Festivala su nam sa velikim oduševljenjem ponudili da i sledeće godine budemo njihovi gosti”, dodaje Ingrid Janković.

Trio “Anima” se francuskoj publici, koju je uspeo da podigne na noge svojim nastupima, predstavio programom koji izvodi već godinam. Izvele su dela srpskih autora koja su prilagođena za klavir, flautu i glas. I upravo spoj ova dva instrumenta i glasa čine ovaj Trio, koji traje već 15 godina i uspešno nastupa kako u zemlji tako i u inostranstvu ,jedinstvenim i publici zanimljivim.

“Kada smo na jednom od nastupa odlučile da publiku nagradimo kompozicijom Edit Pijaf bile smo i same oduševljene”, ističe Aleksandra Ristić. “U jednom trenutku je i publika počela da peva sa nama što se na ovakvim koncertima retko, pa gotovo i nikada, ne dešava.U takvim situacijama teško da bilo ko može da ostane ravnodušan, ali su to momenti kada znamo da smo uspele svojom muzikom i emocijama sa kojima izvodimo kompozicije, da prenesemo na publiku, da osvojimo njihova srca i otvorimo dušu. Mi to, jednostavno, nazivamo božanstvenom energijom. Nakon koncerta na kome smo izvele srpsku muziku prišla mi jedna dama, zahvalila se na divnoj večeri i iz srca priznala da ni jednu reč nije razumela, ali da joj je sve bilo jasno.Ljudi su prosto bili ushićeni posle koncerta, saletali su nas sa svih strana, vikali bravo, tražili vizit karte, tražili nas posle na fejsu kako bi nam se zahvalili na predivnom doživljaju”, naglašava Aleksandra Ristić i dodaje da su utisci sa gostovanja u Francuskoj fenomenalni ali istovremeno i neponovljivi.

ANIMA 1Trio “Anima” je jadan od retkih kamernih sastava iz Niša koji može da se pohvali toplim prijemom publike na koncertima koje drže u inostranstvu jer pevaju na jeziku koji publika ne razume, ali taj nedostatak nadomeste kvalitetnim izvođenjem kompozicija koje nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim, pa čak ni kolege koje dolaze iz drugih zemalja i to otvoreno pokazuju.

“Posebno smo bile oduševljene organizacojom festivala. Sve je na Festivalu bilo podređeno nama kao i ostalim učesnicima. Imale smo svog vodiča koji je stalno bio uz nas. Na kraju festivala smo dobile poziv da se vratimo kao gosti i duće godine i najiskrenije se namadamo da ćemo se ponovo sresti sa publikom koja je ostavila jak utisak na nas kao što su i naši nastupi ostavili izuzetan utisak na njih”, naglašava Ibgrid Janković.

Prema rečima Ane Veličković Igić nastupi i konceti u inostranstu su za njih uvek i iznova novo iskustvo. Mogućnost da se sretnu sa kolegama iz drugih zemalja, da razmene iskustva, da vide koliko su napredovale između dva nastupa, da osete reakciju piblike.

ANIMA 3“Ovo je bila prilika da upoznamo ljude iz celog sveta, a poseban utisak na nas je ostavio sastav iz Slovenije čija je pevačica iz Šri Lanke i koji izvodi muziku iz ove zemlje”, objašnjava Ana Veličković Igić. “Zanimljivo je da su i oni bili na našim koncetima jer su želeli da nas čuju, kao i kolege iz Grčke, iz Atine, koji su bili jako zainteresovani za naš rad ali i za saradnju, pa je usledio i poziv da na nekom od njihovih koncerata u Atini budemo gosti, ili da se prdstavimo našim koncertom”.

Trio “Anima” je opravdao poverenje koje im je organizator festivala ukazao pozivom, a da znaju da podignu publiku na noge koja će ih sa scene ispratiti ovacijama, u slučaju ovog sastava više nije nikakvo iznenađenje.

 V. Petrović

 


Detaljnije: Trio “Anima” predstavio Srbiju u Francuskoj / Društvo – Belle Amie