Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » U Divljani najstariji hrast na Balkanu

U Divljani najstariji hrast na Balkanu

hrastU selu Divljana kod Bele Palanke nalazi se možda najstariji “živi stvor” na Balkanu – zavetni hrast koji je po podacima Turističke organizacije Bela Palanka star 1.023 godine, a zasadili su ga podanici makedonskog cara Samuila, koji je živeo od 958. do 1014. godine.

Meštani se prema ovom svetom stablu odnose sa velikim poštovanjem kaže Ruža Ćirić koja živi nedaleko od hrasta.

– Ovde se pre sedam, osam godina donosila litija, proslavljala se Sveta Trojica – Duhovi, slavilo se i veselilo. Ranije je bila i kapela, ali je pala, kaže Ćirić.

Na desetak metara od zavetnog hrasta, širokog 3 metra u prečniku, nalazi se još jedan hrast star više od 500 godina ispod koga se nalazi izvor veoma jake bio energije koja prema priči meštana pomaže u lečenju raznih bolesti. Kako kaže Ćirić ranije je postojala tabla sa terapijom.

Iako zavetni hrastovi u ovom delu Srbije predstavljaju velike svetinje zbog čega ljudi koji žive u njihovoj okolini ne smeju ni granu da polome zbog straha od proklestva, ni ovaj hrast nije ostao imun na tragače za zlatom koji su u više navrata kopali rupe u okolini hrasta u potrazi za zlatom. Među tragačima se veruje da zavetni hrastovi zbog svoje dugovečnosti predstavljaju odličan signal da li se ispod njega ili u njegovoj neposrednoj blizini nalazi zakopano blago iz vremena Turaka čiji su karavani, sa zaplenjenim zlatom od naroda, prolazili ovim prostorima na putu ka istoku.


Detaljnije: U Divljani najstariji hrast na Balkanu / Društvo – Belle Amie