Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Ukinuta izjava dva svedoka prilikom obnove socijalne pomoći

Ukinuta izjava dva svedoka prilikom obnove socijalne pomoći

Brojnim sugrađanima nije lako da se naviknu da svoja dokumenta od marta overavaju kod notara, a na samom početku uvođenja ove novine negodovali su zbog gužvi i drugačijeg cenovnika nego ranije, kada su ove poslove završavali u Sudu, Opštini ili mesnim kancelarijama.
<!—->
Notari su bili u nadležnosti i da dokument, neophodan za prodžetak primanja materijalne pomoći sa izjavama dva svedoka overavaju, i to po ceni od 260 dinara, na šta nam se požalio jedan sugrađanin.
„I to je bilo prebačeno kod javnih beležnika, umesto mesnih zajednica gde je brže i naravno besplatno. Pošto je besplatno notari to neće da rade pa prebacuju na Centar za socijalno, koji je, kako su mi rekli, u svađi sa notarima i čekaju odluku resornog ministarstva posle 3. maja. Javašluk i sprdnja sa narodom. Ukoliko se dokumenta ne predaju na vreme gubimo materijalnu pomoć, a sve zahvaljujući glupim odlukama Vlade da uvedu notare, prave gužvu i naravno naplaćuju sve i svašta“, ispričao je Elvin Pavković.
<!—->
Međutim, resorno ministarstvo donelo je odluku da izjava za obnovu socijalne pomoći, o broju članova domaćinstva podnosioca zahteva, više nije potrebna.
„Nema nikakvog neslaganja između nas i Centra za socijalni rad. Oni su kontaktirali svoje ministarstvo, objasnili su da je ta isprava je ništavna jer ne mogu krivično da se gone ljudi koji su dali izjavu, i da iz tog razloga ona ne može biti prihvaćena kao relevantan dokaz u olučivanju da li neko ima ili nema pravo na korišćenje novčane socijalne pomoći.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je poslalo obaveštenje svim Centrima da se ta izjava dva svedoka izbaci iz spiska obavezne dokumentacije za obnovu, koja se radi jednom godišnje u maju. Ona se više ne upotrebljava“, objašnjava za City radio javni beležnik iz Niša i član Izvršnog odbora Javnobeležničke komore Srbije Dragan Nikolić.
Inače, kako beležnik Nikolić dodaje, gužve ispred kancelarija 4 javna beležnika u Nišu značajno su smanjene, od kada je Ministarstvo za rad donelo ovu odluku.
Da ovaj dokument od prošle nedelje nije potreban potvrdili su za City radio i u Centru za socijalni rad “Sveti Sava“ u Nišu.
Detaljnije: Ukinuta izjava dva svedoka prilikom obnove socijalne pomoći / Društvo – Radio City