Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Uskoro u Nišu klub košarkaša u kolicima

Uskoro u Nišu klub košarkaša u kolicima

DIF1Predsetavnici Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Saveza košarkaša u klicima Srbije potpisali su sporazum o saradnji u edukaciji trenerskog kadra, obavljanje stručne prakse studenata u klubovima SKKS-a i obavljanje naučnih istraživanja i permanentno praćenje košarkaša u kolicima. Sporazum su potpisali profesor dr Milovan Bratić, dekan FSFV-a i Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a.

„Ovaj sporazum je nastavak jednog od glavnih naučnih i stručnih pravaca FSFV-a ustanovljenog pre pola decenije, a to je fizičko vežbanje osoba sa invaliditetom”, kaže dekan dr Milovan Bratić. “Fakultet sporta i fizičkog faspitanja ima potpisan sporazum sa nekoliko organizacija iz ove oblasti, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Sportskim savezom invalida Srbije i Nacionalnim sporski savezom slepih i slabovidih. Svi ti sporazumi definišu načine saradnje. Iz iskustva mogu da kažem da su rezultati tih sporazuma prevazišli očekivanja svih strana potpisnica“, ističe profesor dr Milovan Bratić, dekan FSFV-a.

DIF3Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu ističu da košarka za osobe sa invaliditetom nije novina u istraživačkoj praksi ove institucije, ali je fokus bio na populaciju osoba drugih vrsta invaliditeta. Košarka u kolicima je sport osoba sa fizičkim invaliditetom, zastupljena je u programu Paraolimpijskih igara od Rima 1960. godine, novi je izazov za stručnjake sa ovog fakulteta.

„Raduje me činjenica da je FSFV potpisao prvi sporazum sa jednim granskim sportskim savezom za osobe sa invaliditetom – SKKS-om. Košarka u kolicima na neki način derivat sporta koji predajem. Očekujem veliko interesovanje naših studenata za stručnu praksu u ovom zanimljivom i atraktivnom sportu“, dodao je profesor dr Miodrag Kocić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju FSFV-a i profesor na predmetu Košarka.

Predstavnici Saveza košarkaša u klicima Srbije ističu da je iskustvo drugih sprtova sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu primer dobre prakse za njih i smatraju ga liderom u edukaciji kadra u sportu osoba sa invaliditetom. Poznato je da su mnogi diplomci ovog fakulteta dobili prestižne stipendije za dalje školovanje na vrhunskim univerzitetima. S druge strane, mnogi treneri sportista sa invaliditetom završili su neki vid školovanja i usavršavanja na ovom niškom fakultetu.

„Zahvaljujući FSFV-u, u Nišu su se razvili neki sportovi za osobe sa invaliditetom kao što su: plivanje i stoni tenis, a u poslednje vreme i golbal. Ali, taj uticaj FSFV-a nije samo lokalni, niti regionalni – već međunarodni. Mi u SKKS-u želimo da se vodimo iskustvom tih sportova i da formiramo klub košarke u kolicima u Nišu upravo uz pomoć ovog fakulteta. Taj klub će biti mesto gde će studenti FSFV-a obavljati stručnu praksu, a osobe sa invaliditetom svoj trening“, kaže Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a.

 


Detaljnije: Uskoro u Nišu klub košarkaša u kolicima / Društvo – Belle Amie