Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Uskrs istog dana i pravoslavcima i katolicima, neki običaji različiti

Uskrs istog dana i pravoslavcima i katolicima, neki običaji različiti

<!—->
Srećan Uskrs svojim bližnjima čestitaće ove godine i pravoslavni i katolički vernici. U nedelju, 16. aprila, crvena jaja naći će se na trpezama svih ljudi hrišćanske vere, ali se pojedini običaji ipak razlikuju kod pravoslavaca i katolika.
U nekim krajevima naše zemlje jaja se farbaju u četvrtak ili u subotu, zbog toga što se veruje da na Veliki petak ne treba ništa da se radi, zbog žalosti za Isusom Hristom. Pre iznošenja plaštanice tokom dana ljudi, koji su jaki i zdravi, ne bi trebalo da uzimaju ni vodu ni hranu, kako bi barem malo osetili Isusove muke dok je bio raspet na krstu.
<!—->
„Vaskrs je naveći hrišćanski praznik. Farbanje jaja se razlikuje od kraja do kraja, ali na Veliki petak, koji je najstrožiji dan posta, ne bi trebalo ni to da se radi. Na Uskrs je najvažnije da je porodica na okupu. Uveče se obilazi rodbina, sutradan kumovi. Sem vaskršnjih jaja na trpezi i ne mora ništa da se nađe, ali se kod našeg naroda uglavnom praktikuje ručak sa jagnjećim mesom“, objašnjava Dimitrije, sveštenik crkve Sveti Nikola u Nišu.
Sveštenik Dimitrije dodaje da je post kod pravoslavaca strožiji i duži. Poslednja nedelja pred Uskrs praznuje se na vodi, a zbog svete tajne pričešća na Veliki četvrtak posti se na ulju, bez ribe.
Najveća razlika između praznovanja Vaskrsa kod pravoslavnih i katoličkih vernika jeste sam dan praznovanja. Budući da jedni računaju vreme prema Gregorijanskom, a drugi prema Julijanskom kalendaru, 5 nedelja ja najveći razmak koji može da se dogodi između obležavanja ovog praznika.
<!—->
Oko 1000 deklarisanih katolika u Nišu, prema podacima iz 2012. godine, u nedelju će takođe praznovati Uskrs sa trpezom punom crvenih jaja, ali i drugim namirnicama koje imaju svoju simboliku.
„Subotom popodne, u krajevima gde je puno vernika, preko celog dana blagosilja se hrana u crkvama, a na uskršnje jutro cela porodica se okuplja na uskršnjem doručku. Obojena jaja predstavljaju Isusove kapi krvi, služe se pršut ili pečena šunka, kao i pogača koja simboliše Isusovo telo. A na trpezama u ne malo krajeva nađe se i ren, njegova gorčina simobilše Isusove muke. Iz tradicije odakle dolazim, jaja se najviše farbaju u subotu ujutru, pre odnošenja  u crkvu na blagoslov. Takođe, pozdrav “Sretan Uskrs“ češće se koristi kod katolika“, priča Marko Prost, katolički sveštenik u župama Niš i Aleksinac.
<!—->
Marko dodaje da je tendencija katoličke crkve da se odredi datum obeležavanja Uskrsa, kako bi u budućnosti i pravoslavci i katolici istog dana slavili, jer je u suštini, kaže, ista tema naše vere, da je smrt pobeđena, kada je Isus vaskrsnuo.
Detaljnije: Uskrs istog dana i pravoslavcima i katolicima, neki običaji različiti / Društvo – Radio City