Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Uspon na Željin

Uspon na Željin

zeljinPAK „Mosor“ organizuje uspon na Željin (1785 mnv) u nedelju, 9. aprila. Na Željin se kreće iz sela Ploča koje se nalazi na putu od Brusa ka Jošaničkoj Banji. Dužina staze u oba pravca je oko 20 kilometara. Od sela Ploča kreće nešto oštrija staza i ukršta se sa stazom koja vodi iz Mitrovog polja. Zanimljivost na stazi je u oznakama, koje su veoma precizne i korisne, ali su plavo-bele boje, zato što su ih ucrtavali pripadnici policije čiji se poligon za obuku nalazi na Mitrovom polju. Po izlasku iz šume, izlazi se na pašnjak ispod samog vrha. Do vrha Željina potrebno je oko 3 sata umerenog hoda.

Planina Željin nalazi se u centralnoj Srbiji, između planine Kopaonik i Župe aleksandrovačke, i zauzima prostor između reka Ibra, Studenice, Jošanice i Rasine. Impresivne je visine (1785 m), pod gustom šumom i obiluje vodama. Oko najviših vrhova Željina obrazuje se i svojevrsna ruža vetrova, koja utiče na blagorodnost Župe aleksandrovačke i plodnost njenih vinogorja.

Polazak iz Niša je u nedelju u šest sati, sa parkinga kod Doma rukometa. Maršruta je Niš- Prokuplje- Blace- Brus- Grčak- Ploča. Povratak u Niš planiran je za večernje sate. Iz PAK “Mosor” kažu da je neophodna hrana iz ranca, 2 litra vode, o odeća prilagođena prolećnim uslovima. Prijave za akciju su moguće kod Ivane na telefon 064/61-25-149 ili na sastancima PAK „Mosor“.

 


Detaljnije: Uspon na Željin / Društvo – Belle Amie