Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » [VIDEO] Svetski dan knjige

[VIDEO] Svetski dan knjige

knjigaSvetski dan knjige i autorskih prava obeležava se na današnji datum, 23. april, svake godine. U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine, a ostatak sveta praznuje ga od pre 11 godina, kada je na konferenciji UNESKO-a doneta odluka o obeležavanju ovog dana. Na ovaj dan je godišnjica rođenja i smrti Vilijema Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso da la vege i Žozefa Pla, na ovaj dan rodili su se i Moris Drujon, Vladimir Nabokov i Manuel Valeho Mehie.

Međutim, iako se 23. april navodi kao datum smrti oba velika pisca, i Servantesa i Šekspira, zanimljivo je napomenuti da je Servantes umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru. U to vreme, u Engleskoj se upotrebljavao julijanski kalendar, što znači da je Šekspir umro istog datuma, ali zapravo nekih 14 dana kasnije.

Odavanje počasti velikim piscima istovremeno je i podsticaj svim građanima da na ovaj dan, a i svaki drugi, uživaju u čitanju kao jednoj od najlepših aktivnosti. Čitanjem možete proputovati svet, doživeti najzanimljivije avanture i upoznati svakakve likove. Svakog dana uživajte u čitanju omiljenih knjiga i ne zaboravite da je knjiga najlepši poklon.

 


Detaljnije: [VIDEO] Svetski dan knjige / Društvo – Belle Amie