Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Za zdravlje i humanost – biciklijada u Nišu

Za zdravlje i humanost – biciklijada u Nišu

Učesnici ove akcije kreću od Trga Kralja Milana, preko Voždove, Vojvode Mišića, Bulevara Nemanjića, Stefana Prvovenčanog, a trasa se završava kod spomenika na Trgu kralja Milana.
<!—->
Koordinator rada učeničkog parlamenta ispred nastvaničkog veća gimnazije Svetozar Marković Dragana Radosavljević kaže da je cilj akcije  humanost i promocija zdravog života. Dodaje da su đaci došli na ovu ideju, što nije prvi put kada je u pitanju ova gimnazija. Ističe da je bavljenje sportom nešto što će „svakog pojedinca nezavisno od starosti izvući iz neke krize“, dodajući da je bavljenje sportom jedan od „najboljih lekova“. Govoreći o humanitarnom aspektu akcije ona kaže „da se u gimnaziji Svetozar Marković već godinama unazad razvija senzibilitet prema osobama sa potrebama za raznim vrstama posebnih podrški, pa je zbog toga i ova akcija humanitarnog karaktera“. Ona se zahvalila firmama „Kopeks“, pekari „Branković“, „Niškoj pivari“, i medijima, koji u velikoj meri pomažu ovu akciju. 
Jedan od organizatora, učenik trećeg razreda ove gimnazije Stefan Milićević kaže da je njegov motiv za organizaciju humanitarni „deo“ ove akcije ali ne umanjuje i značaj promocije zdravog načina života. Dodaje da sve generacije mogu da dođi i budu učesnici, i poziva sve građane da dođu zbog sebe ali i dece koja boluju od karcinoma, kako bi svako, shodno mogućnostima, donirao novac za Dečiju kliniku, odeljenje za decu obolelu od raka. Dodaje da se sportom mogu pobediti mnoge stvari, jedna od njih je i svakodnevni stres.
<!—->
„Činjenica je da živimo brzim životom, a bavljenje sportom, u ovom slučaju vožnja bicikla, svakako će mnogo značiti i za mentalno zdravlje svih nas“, kaže Milićević. Dodaje i da su pozvani učenici i drugih škola.
Kutija u kojoj će se prikupljati donacije biće na strartu-cilju vožnje, a pored nje će biti volonteri Dečijeg kliničkog centra, takođe učenici ove škole. Biće i startnih brojeva, naravno simbolično, jer neće biti nikakve trke, već bi oni trebalo da posluže kao neki vid satisfakcije za učesnike, kažu naši sagovornici.
<!—->
Učenik trećeg razreda gimnazije Svetozar Marković Dejan Petković kaže da je inicijativa potekla od učeničkog parlamenta koji je „prepoznao“ važnost „vođenja zdravog života ali i potrebe da se pomogne“. Dodaje da je veliki broj volontera ove gimnazije ukazao na potrebu da se pomogne Dečijem kliničkom centru.
Učenik ove gimnazije Rastislav Trajković pozvao je sve građane da u nedelju od 12 sati dođu na Trg Kralja Milana da se opuste, uživaju, druže, i da svako, shodno svojim mogućnostima pomogne Dečijoj klinici.
Prikupljena sredstva biće uplaćena na žiro račun Dečijoj klinici u ponedeljak.
Detaljnije: Za zdravlje i humanost – biciklijada u Nišu / Društvo – Radio City