Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Zašto nam rešenja o godišnjem porezu stižu tek juna?

Zašto nam rešenja o godišnjem porezu stižu tek juna?

U Nišu je oko 100.000 poreskih obveznika na imovinu, koji godišnji porez moraju da izmire u četiri rate, prva pristiže 14. februara, druga 15. maja, treća 14. avgusta, a poslednja 14. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate obveznik plaća zateznu kamatu od 14 odsto na godišnjem nivou, što je 1,16 odsto na mesečnom nivou.
<!—->
Međutim, kuriozitet je da svaki građanin svoju godišnju obavezu prema državi saznaje tek juna, kada mu odštampano rešenje stigne na kućnu adresu. Zbog toga negoduje veliki broj ljudi.
„Nerealno kasne, a istovremeno nerealno obračunavaju kamate. Umesto da se rok za porez za celu godinu malo i prolongira, Poreska uprava ga kamatira u dan. Takođe, mnoge stvari vezane za plaćanje i naše obaveze su nejasno objašnjene, to je blago rečeno otimačina. Očigledno je da oni sporovode svoja prava, a da se ponašaju kao da prema nama, građanima nemaju nikakve obaveze“, kaže jedna Nišlijka.
<!—->
U Sekretarijatu za finansije i izvorne prihode lokalne samouprave kažu da se ne radi o kašnjenju, već je jun uobičajeno vreme za donošenje rešenja. Kako tvrde, “jasno i precizno treba naglasiti“ da građani nemaju problem ukoliko porez plaćaju prema starom rešenju, do stizanja novog.
„Svakako pre februara nikako nije moguće da se obezbedi donošenje rešenja, a budući da izmene do kraja januara zahtevaju i obradu u našem sistemu, a to onda zahteva dalju proceduru koja je duža, kada je veliki grad u pitanju kao što je Niš, Beograd ili Novi Sad, u ovo vreme se otprilike i štampaju rešenja“, rekla je za City radio Nina Ilić, pomoćnica sekretara za izvorne prihode.
Pomoćnica sekretara za izvorne prihode tvrdi da je ceo postupak pripreme za štampu obiman i dugačak, pa je sredina godine logičan period za dostavljanje ovih rešenja.
<!—->
„Mi smo već pripremili i poslali u proceduru štampe rešenja za ovu godinu. S obzirom da je u Nišu preko 100.00 poreskih obveznika, mi ta rešenja ne štampamo u našim prostorijama, u kancelariji, već se angažuje ovlašćena štamparija. U obrazloženju rešenja od prošle godine piše da do donošenja rešenja za narednu godinu, plaća se akontacija prema poslednjem kvartalu iz prethodne godine“, dodaje Nina Ilić.
Prema njenom objašnjenju, graađani u februaru i u maju treba da plate onoliko koliko su platili u novembru prethodne godine, prema privremenim akontacijama.
<!—->
„Ako je obveznik isplatio obavezu za prošlu godinu, platio akontaciju u februaru po starom rešenju i platio akontaciju 15. maja po starom rešenju, on nema nikakvu kamatu. To je zakonom propisana obaveza da se akontacije plaćaju do donošenja novog rešenja, prema starom rešenju i po staroj obavezi“, rekla je Ilić za City radio.
Podsetimo, početkom maja Lokalna poreska administracija preseljena je na 3. sprat Kalče, lamela C 3.
Detaljnije: Zašto nam rešenja o godišnjem porezu stižu tek juna? / Društvo – Radio City