Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Društvo » Zdravstvene kartice čeka 1,6 miliona građana

Zdravstvene kartice čeka 1,6 miliona građana

knjiziceIako je najavljeno da će zamena starih zdravstvenih knjižica novim karticama zdravstvenog osiguranja biti završena do početka ovog meseca,to se nije dogodilo.

Prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja do sada je uručeno oko 4,7 miliona zdravstvenih kartica. Oko 800 000 kartica čeka svoje vlasnike u ispostavama RFZO-a, koji će do njih doći posle čekanja u dugim redu,osim ako se prilikom podnošenja zahteva nisu izjasnili da im budu isporučene na kućnu adresu. Oni su, ipak, u nešto povoljnijem položaju od 800 000 osiguranika, čije su kartice, kako navode u RFZO-u, i dalje u izradi u Zavodu za novčanice, tako da im se pre jeseni ne mogu nadati.Nezvanično, u toku je izdavane zdravstvenih kartica onim osiguranicima koji su zahteve podneli u novembru prošle godine.

Zanimljiv je podatak da zahtev za zamenu stare knjižice do 8. juna uopšte nije ni podnelo više od pola miliona osiguranika u Srbiji.

Nadležni iz fonda objašnjavaju, da oni koji nemaju novu karticu nemaju razloga za strah da će ih vratiti sa šaltera zdravstvenih ustanova.Tvrde, da se sa potvrdom za korišćenje zdravstvene zaštite ostvaruju sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, u punom obimu, do dobijanja zdravstvene kartice. Potvrda važi onoliko vremena koliko su osiguraniku uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

 S. J.


Detaljnije: Zdravstvene kartice čeka 1,6 miliona građana / Društvo – Belle Amie