Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Kukuruzu neophodne padavine

Kukuruzu neophodne padavine

kukuruzVisoke temperature od preko 30 stepeni vrlo nepovoljno deluju na razvoj kukuruza, kažu u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi u Nišu.

„Poput povrća, kuluruz je toploljubiva biljka, ali u ovoj fazi razvoja, od kraja cvetanja, pa do početka voštane zrelosti, to su kritične faze u razvoju ove kulture, u kojima su potrebne izuzetno velike količine vode da bi on prevazišao stresne situacije i postigao visoke rezultate prinosa. Imali smo značajne količene padavina pre nekoliko dana i one su na neki način poprevile stanje na terenu i omogućile kukuruzu da prevaziđe onih mesec dana sa velikim deficitom u vlagi u zemljištu“, rekao nam je Saša Stanković, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi u Nišu.

Prema njegovim rečima, stanje useva se razlikuje od terena do terena i zavisi od zemljišnih i argroekoloških prilika.

„Kukuruz najbolje uspe na lakšem zemljištu, a na pregustom sklopu zemljišta, sa nedovoljnom primenom agrotehničkih mera, u smislu kvalitetnog i potrebnog đubrenja, kukuruzi nisu uspeli da prevaziđu značajne fiziološke promene. Doživeli su šok i značajan gubitak lisne mase, pa se od ovih kukuruza ne očekuje postizanje dobrih rezultata prinosa, čak se na nekim parcelama predviđa da neće uopšte dati prinos. Možda bi proizvođači već sad trebalo da iskoriste te useve za silažu, ukoliko ne bude značajnih padavina u narednom periodu“, kaže Stanković i dodaje da su prinosi na nekim parcelama izuzetno dobri.

„Kiše su tu doprinele da kukuruz stvarno prevaziđe stresne situacije, dobro se oplodio, sada jako dobro izgleda i očekuje se dobar prinos. Sada je opet period kada su padavine potrebne, jer je u fazi nalivanja zrna, kada je kukuruzu potrebna vlaga, pa bolji rod mogu očekivati proizvođači koji su u mogućnosti da zalivaju svoje useve, čak i preko 10 ili 12 tona po hektaru“, kaže naš sagovornik i dodaje da se na teritoriji Nišavskog okruga očekuje prosečan rod od oko pet do pet i po tona po hektaru, ali sve zavisi od daljih agroekoloških prilika u toku ovog meseca.

 M. Branković


Detaljnije: Kukuruzu neophodne padavine / Ekonomija – Belle Amie