Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Mladi najizloženiji riziku od siromaštva

Mladi najizloženiji riziku od siromaštva

MLADI I SIROMASTVOStopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u 2016. godini iznosila je 38,7 odsto, a stopa rizika od siromaštva iznosi 25,5 odsto. Ova lica nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu, glavni su rezultati ankete o prihodima i uslovima života koju je sproveo Republički zavod za statistiku na teritoriji Republike Srbije, u periodu od maja do jula 2016. godine, objavljeno je na sajtu Zavoda.

Lica od 18 do 24 godine najviše su izložena riziku od siromaštva, 32,7 odsto, kao i lica mlađa od 18 godina, 30,2 odsto, dok najnižu stopu rizika od siromaštva imaju osobe starije od 65 godina, 19,1 odsto, navodi se dalje u izveštaju.

Najveću stopu rizika od siromaštva imaju lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više izdržavane dece, 49,8 odsto, zatim lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima, 40,1 odsto, pokazali su rezultati ankete.

U zavisnosti od radnog statusa, kod lica starih 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva su nezaposlena lica 48,0 odsto, dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca 9,0 odsto. Kod samozaposlenih lica ova stopa iznosi 32,4 odsto. Stopa rizika od siromaštva kod penzionera je 15,4 odsto.

Anketa o prihodima i uslovima života sprovedena je po četvrti put na teritoriji Republike Srbije, u periodu od maja do jula 2016. godine. Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u trećem talasu, 6.366 domaćinstava, anketirano je 5.554 domaćinstva, 87,2 odsto, odnosno 15.057 lica starih 16 i više godina. Anketa je sprovedena metodom direktnog intervjua,licem u lice, sa članovima domaćinstva i bila je anonimna.

Cilj ovog istraživanja je da se prikupe podaci radi izračunavanja indikatora o siromaštvu, socijalnoj isključenosti i uslovima života. Sprovođenje istraživanja je od posebnog značaja, imajući u vidu da je zasnovano na standardizovanoj metodologiji za sve države članice Evropske unije, čime je obezbeđena uporedivost podataka. Istraživanje se sprovodi jednom godišnje.

 V. P.


Detaljnije: Mladi najizloženiji riziku od siromaštva / Ekonomija – Belle Amie