Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Mraz ne bi trebalo da nanese veliku štetu voćnjacima

Mraz ne bi trebalo da nanese veliku štetu voćnjacima

VOCNJAKNajavljeni mraz u utorak ne bi trebalo da nanese veliku štetu voćnjacima, kažu u Niškoj poljoprivrednoj stručnoj službi. Moguća su mestimična smrzavanja zametnutih plodova, što zavisi od položaja voćnjaka i mera zaštite, kažu iz niške Poljoprivredne službe.

Aprilska hladnoća je ono što nas očekuje u narednih nekoliko dana.

U Srbiji se od utorka do petka očekuju lokalno obilne padavine, naročito u sredu kada će u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje pasti između 20 i 40 milimetara kiše za 24 sata, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod. Zbog obilnih padavina, koje nas očekuju od utorka do petka Zavod je izdao upozorenje.

I ljubitelji skijanja izgleda da će moći produženo da uživaju, jer se od utorka očekuje da će na planinama pasti i do 30 centimetara snega. U utorak ujutru u centralnim i južnim krajevima očekuje se mestimično slab mraz i temperatura od minus dva do nule. Do petka maksimalna temperatura će biti od šest do 10 stepeni Celzijusa. Od subote nas očekuje malo toplije vreme, ali se u jutarnjim satima očekuje mraz. Temperatura će biti od 13 do 16 stepeni. I u nedelju će biti slično vreme, ali sa više oblačnosti – prognozira Nedeljko Todorović, meteorolog u RHMZ.

Jutarnji mraz u utorak ne bi trebalo da nanese veliku štetu voćnjacima, kaže Tanja Živković iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe Niš. Voćke su uglavnom precvetale i zametnuti su plodovi, a veće smrzavanje je moguće na minus pet Celzijusovih. Očekuje se samo mestimično oštećenje, što će zavisiti od položaja voćnjaka i preduzetih mera zaštite, kaže Živković. Voćari bi trebalo da primene mikroraspršivače, koji naprave tanak sloj leda na voćki, koji zadrži temperaturu.


Detaljnije: Mraz ne bi trebalo da nanese veliku štetu voćnjacima / Ekonomija – Belle Amie


Fatal error: Allowed memory size of 268435456 bytes exhausted (tried to allocate 1120 bytes) in /home/terratra/public_html/niskevesti.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 395