Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Počela berba višanja u Nišavskom okrugu

Počela berba višanja u Nišavskom okrugu

visnjeNa teritoriji Nišavskog okruga počela je berba višanja, a kako kažu iz Poljoprivredne savetodavne službe, niske temperature i aprilski mrazevi naneli su oštećenja kod skoro svih zasada pod višnjom. Procena je da je mraz umanjio rod od 40 do 60 posto, u zavisnosti od mesta i ekspozicije voćnjaka.

„Berba višnje je najzahtevniji i najskuplji posao u samoj proizvodnji jer na nju otpada 30 posto troškova proizvodnje i treba je dobro organizovati. Određivanje optimalnog vremena berbe zavisi od namene ploda, a kako se kod nas plodovi uglavnom prodaju za preradu, preporuka je da višnju treba brati u punoj zrelosti. Tada se plod lako odvaja od peteljke, dobija karakterističnu boju za sortu. Vrlo je važno odrediti pravi momenat u cilju sprečavanja gubitka mase plodova i očuvanja kvaliteta“, kaže Srećko Vukašinović, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne službe Niš.

Berba višnje se može izvoditi mehanizovano tresačima koji mogu biti ručni i traktoristi. Mehanizovana berba je dosta brža i troškovi berbe su dosta niži, samo je potrebno voditi računa da ne dođe do oštećenja plodova i stabla prilikom otresanja.

Kako kažu iz Poljoprivredne službe, prema Pravilniku o kvalitetu voća razlikuju se tri klase plodova.

“Pod plodovima kvaliteta ekstra klase podrazumevamo plodove koji su ujednačeni po krupnoći, boji i zrelosti, sortno su čisti, bez peteljke i ručno obrani. U jednom pakovanju se dozvoljava do pet posto plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu, ali ispunjavaju uslove za nižu klasu“, kaže Vukašinović. Nakon toga idu plodovi koji moraju imati približne osobine kao plodovi ekstra klase, samo što se u pakovanju dozvoljava do deset posto mase plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu, ali ispunjavaju uslove za II klasu. Plodovi kvaliteta II moraju biti zdravi, čisti i potpuno zreli, dozvoljava se da u jedinici pakovanja bude 20 posto prezrelih plodova, i najviše pet posto crvljivih plodova.

 


Detaljnije: Počela berba višanja u Nišavskom okrugu / Ekonomija – Belle Amie