Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Počinju dani oblačinske višnje

Počinju dani oblačinske višnje

oblacinska visnjaManifestacija koja se tradicionalno organizuje u čast Oblačinke, ove godine se održava 17. juna.

Dani Oblačinske višnje obeležiće brojni sportski događaji, biće predstavljeni i nagrađeni rekorderi u proizvodnji višnje, ali će kao i raniijih godina najveću pažnju privući proizvodi od višnje. Za taj deo priče biće zaduženi članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša koje zajedno sa Narodnom bibliotekom Merošina organizuje ovu turističko-privrednu manifestaciju, pod pokroviteljstvom Opštine Merošina. Kompletan program počinje tačno u podne i održava se na obali Oblačinskog jezera.

„Pored pita, kolača i drugih specijaliteta sa višnjom, naši kulinari pripremiće tradicionalna jela srpske nacionalne kuhinje koja u svom sastavu imaju višnju. Biće interesantno videti gde se ovo voće sve može primeniti, a naravno ko želi može i da degustira“, kaže Ančica Dimitrijević zamenik predsednika Udruženja Ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša i profesor u srednjoj Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu.

„Imajući u vidu blizinu Oblačinskog jezera, nekako je bilo prirodno da u sklopu ove manifestacije održimo i takmičenje u pripremanju riblje čorbe. S druge strane, za nedavno održan Niški zlatni kotlić vladalo je veliko interesovanje, pa smo, rukovođeni se time, želeli da i posetiocima Dana Oblačinske višnje prezentujemo umeće naših kulinara i u tom domenu. Biće to jedinstven događaj za svačiji ukus“, navodi Dimitrijević.

U okviru Dana Oblačinske višnje svoje specijalitete, prezentovaće više od 50 profesionalnih i takmičara amatera, kao i ekipa iz Niša, Merošine, Pirota, Aleksinca i okolnih mesta. Pored članova Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, učestvuju i Udruženje žena Niša, Udruženje žena Bovansko jezero, Udruženje Makedonaca „Vardar“, Klub samohranih roditelja Niška Banja, JKP „Tržnica“, a svoje učešće potvrdili su i profesori i studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca sa smera gastronomije.

Opština Merošina, sa svojom čuvenom Oblačinkom, je najpoznatiji kraj u Srbiji u kojem se gaji višnja. Dani Oblačinske višnje su prilika da se osim promocije proizvoda od višnje, proizvođača i samog višnjarskog kraja, promovišu i ostali poljoprivredni potencijali i njihov kvalitet i skrene pažnja na značaj još većeg ulaganja u proizvodnju voća i drugih poljoprivrednih kultura.

Dani Oblačinke višnje su i simbol početka berbe na teritoriji opštine Merošina.

 S. P.


Detaljnije: Počinju dani oblačinske višnje / Ekonomija – Belle Amie