Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Septembar, mesec venčanja

Septembar, mesec venčanja

VENCANJE 2Podaci koje vodi matične službe Uprave za građanska stanja i opšte poslove, pokazuju da se u Nišu godišnje venča preko 1.450 parova, broj koji se već godinama ne menja. Najudarniji meseci, kada matičari imaju i najviše posla, su maj, septembar i oktobar. Mladi koji žele da se venčaju u to vreme datum venčanja moraju da zakažu i po nekoliko meseci ranije, a jedan od razloga su i prebukirani restorani koji organizuju svadbena veselja. U ovom periodu broj venčanja vikendom se kreće i do 50.

“U poslednje vreme običaj je da, dok taje venčanje, odnosno dok mladencima čitam njihove obaveze u braku, sviraju gudački kvarteti što ranije nije bio običaj”, kaže Helmina Pejić, matičar. “Osim toga, sale su tako ukrašene da vam zastaje dah, a sudeći po tome mladenci i njihovi roditelji se brižljivo pripremaju za ovu proslavu. Vatromet je već postao uobičajan na svadnebim veseljima, a ponekad se vatromet pali i duž tepiha kojim mladenci dolaze do stola za kojim sedim”.

Matičari u Upravi za građanska stanja i opšte poslove dodaju da se spetembar i oktobar ne biraju slučajno za sudbonosno “da”.

“U to vreme nema posta jer dok on traje venčanja se obično ne zakazuju, a drugi razlog je tradicija. Ranijih godina se, posebno u ruralnim sredinama čekalo da prođu svi poslovi u polju, pa se onda išlo na veselja. To se, nekako zadržalo kao tradicija, a osim toga, leto mnogi koriste za godišnje odmore, pa venčanja odlažu za jesen”, dodaju u matičnoj službi.

VENCANJE 3Mladenci na venčanju imaju samo jedan zadatak. Da kažu “da”, sve ostalo je na teret njihovih roditelja, a svadbeno veselje i te kako košta, pa pripreme u nekim porodicama traju mesecima. Dosadašnja iskustva porodica mladenaca pokazuju da je za pripremu svadbenog veselja potrebno i do 5.000 evra, a to je cifra zbog koje su mnogi roditelji spremni da podignu i kredite. Oni koji su uspeli da uštede ovaj novac, lakše dišu.

“Pripremamo svadbeno veselje za 120 gosta samo sa naše strane, dok će ih isto toliko biti i sa mladine“, kaže jedna Nišlijka koju uskoro očekuje sinovljevo venčanje. „Najvažnije je na vreme rezervisati restoran i to se radi mesecima unapred. Cena mesta po gostu se kreće od 18 do 20 evra, u zavisnosti od menija. Samo za ovu stavku nam je potrebno 2.200 evra. Uz restoran ide i muzika, a to je još 600 evra, kao i 150 evra za snimanje i fotografisanje mladenaca sa gostima”.

Cena organizovanja venčanja raste kada se na sve doda još i kupovina venčanice i odela za mladoženju. Devojke se uglavnom odlučuju za iznajmljivanje, ali je poslednjih godina sve češći slučaj da se venčanica kupuje.

“Cena iznajmljivanja je ponekad veća od cene koju naplaćuje krojačica da sašije venčanicu”, kaže devojka koja u jednom od mnogobrojnih butika koji prodaju venčanice proba haljinu za ovaj svečani dan. “Odlučila sam da kupim venčanicu jer želim da je zadržim kao uspomenu”.

vencaniceOd najvažnijih izdataka tu su i burme za mladence, svadena torta, aranžiranje sale. Poslednjih godina to rade u samom restoranu, a iznenađenja su mnogobrojna o čemu matičari već pričaju. Koštaju i gudači i vatrometi i baloni, pokloni za svatove koji će ih dočekati na stolu. Kada se uz to doda još i odlazak kod frizera, doterivanje noktiju, profesionalna šminka, cifra se vrtoglavo penje. U troškove spada i zakazivanje venčanja. Doduše, oni parovi koji žele da se venčaju u Kući za venčanje platiće samo 450 dinara taksu. Ali, ako žele da se venčaju pred gostima u restoranu, moraće da izdvoje još 8.000 dinara.

Kada se sve podvuče i sabere, za jedan dan i jedno nezaboravno “da” stigne se i do fantastičniha 5.000 evra. Mladenci, uglavnom, očekuju da na svom svadbenom veselju i dobiju istu ili bar nešto veću sumu novca. Poslednjih godina je gotovo pravilo da se mladencima daje, isključivo, novac. Ne retko, mnogi od njih gostima i sugerišu tako nešto. Ako taj novac ode na vraćanje kredita koji je podignut pre svadbe, ili roditeljima, onda se sve svodi na presipanje iz šupljeg u prazno.Ako i nije tako, onda novac sa svadbenog veselja posluži mladom bračnom paru da podmiri troškove početka zajedničkog života.

 V. Petrović


Detaljnije: Septembar, mesec venčanja / Ekonomija – Belle Amie