Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Ekonomija » Zaštita jabuke i koštičavog voća

Zaštita jabuke i koštičavog voća

jabukeNa području Nišavskog okruga zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama cvetanja, od faze zelenih pupoljaka do početka cvetanja. Iz Poljoprivredne savetodavne službe kažu da se zbog najavljenih padavina prognozira intenzivno oslobađanje askospora i visok rizik od infekcija.

„Jabuke se nalaze u izuzetno osetljivoj fazi razvoja, u fazi cvetanja, kada se ne sme dozvoliti ostvarenje primarnih zaraza gljivom prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Zato preporučujemo primenu preventivnih fungicida pred najavljene padavine na bazi ditianona u koncentraciji 0,07, a kod sorti osetljivih na pepelnicu kao što su Ajdared i Jonagold preporučuje se i primena fungicida na bazi meptildinokap”, kaže Gordana Cvetković, savetodavac za zaštitu bilja PSSS Niš.

Što se tiče zaštite šljive, višnje i breskve, na području Nišavskog okruga koštičave voćne vrste se nalaze u različitim fazama cvetanja, od početka cvetanja do precvetavanja.

“Tokom cvetanja koštičavog voća, u vlažnim uslovima, može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova i grančica. Preporuka proizvođačima je da zaštite svoje zasade neposredno pred padavine fungicidima na bazi ciprodinila 0,05 posto ili iprodion+tiofanat metal 0,2 ili prohloraz 0,04 ili boskalid + piraklostrobin 0,75 kg/ha”, savetuje Gordana Cvetković.

 


Detaljnije: Zaštita jabuke i koštičavog voća / Ekonomija – Belle Amie