Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Gradske opštine » Литија у част Светог Василија Острошког у Дуваништу, светитеља који их је верују Нишлије заштитио од страдања у НАТО бомбардовању

Литија у част Светог Василија Острошког у Дуваништу, светитеља који их је верују Нишлије заштитио од страдања у НАТО бомбардовању

Величина Светог Василија тек ће се показати

У нишком насељу Дуваниште, с благословом и уз присуство Епископа рашко-призренског и администратора Епархије нишке Господина Теодосија одржана је литија улицама тог насеља у знак захвалности овом великом светитељу, који их је верују Нишлије 1999. године заштитио од страдања у НАТО бомбардовању. Поред свештенства и становника тог нишког насеља,  литији су присуствовали и командант Копнене војске Републике Србије, генерал Милосав Симовић, као и председник ГО Медијана, Милан Крстић и председник Скупштине ове општине проф. Др Жарко Ранковић са сарадницима.Литија се завршила у порти Храма Светог Василија Острошког у изградњи, где су се учесницима литије обратили први човек Градске општине Медијана Милан Крстић и  Епископ рашко-призренски и администратор Епархије Нишке господин Теодосије.

Обраћајући се челницима Војске, Епархије Нишке, свима који су славе Светог Василија, Крстић се сетио дана када је, како је и сам казао, самим чудом остао жив, тог 12. маја 1999. године.

-Драге комшије и пријатељи моји. Сећам се када ме је тог дана на само 200 метара одавде супруга тражила питајући се да ли сам жив? И никада нећу да заборавим тај дан! Морамо да се сећамо оваквих дана зарад прошлих и будућих генерација, морамо да чинимо све да се никада више не догоде – рекао је Крстић и додао: – Почели смо да градимо Храм Светог Василија и завршићемо га. Његова величина и благодарност за све који живе у овом делу Ниша тек ће се показати, рекао је Крстић.

-На овом светом месту почели смо да градимо храм где је светитељ Василије походио у време НАТО бомбардовања и учинио чудо да нико не страда. Његово срце је одувек имало љубави за све. Овај Храм је наша највећа благодарност. Просимо молитве светог Василија да чува све нас, а пре свега нашу децу – рекао је  Епископ рашко-призренски и администратор Епархије Нишке господин Теодосије.

Он је казао да је Митрополит Црногорско – приморски г. Амфилохије поклонио Свету митру, епископску капу, Светог Василија Острошког Епархији нишкој, којој се поклонили верници.Света Митра ће бити смештена по изградњи цркве Светог Василија Острошког у црквеној ризници и доступна народу и посетиоцима.

The post Литија у част Светог Василија Острошког у Дуваништу, светитеља који их је верују Нишлије заштитио од страдања у НАТО бомбардовању appeared first on medijana.rs.


Detaljnije: Литија у част Светог Василија Острошког у Дуваништу, светитеља који их је верују Нишлије заштитио од страдања у НАТО бомбардовању / Opština Medijana