Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Gradske opštine » Од 4. до 8. априла у једном од најстаријих градова на Малти, Биргу, одржана је генерална Скупштина градова са богатим историјским наслеђем – AVEC, чији је дугогодишњи члан ГО Медијана

Од 4. до 8. априла у једном од најстаријих градова на Малти, Биргу, одржана је генерална Скупштина градова са богатим историјским наслеђем – AVEC, чији је дугогодишњи члан ГО Медијана

 ГО Медијана опет у борду директора AVEC-а

 

На генералној скупштини AVEC-а поднет је извештај о раду асоцијације у периоду између две скупштине, разматран финансијски извештај и презентован  план и програм активности за 2017. годину са финансијским планом. Сва документа су усвојена једногласно.

У складу са политиком AVEC-а о интензивирању проширења асоцијације на градове медитеранских земаља, усвојен је предлог придруживања градова из Туниса, Марока и Португала. Председник AVEC-а је затражио помоћ од представника ГО Медијана да дају подршку реализацији политике проширења асоцијације, разговорима са градовима из Бугарске са којима ГО Медијана има пројектну или другу врсту повезаности.

Председник ГО Медијана Милан Крстић са задовољством је прихватио овај предлог и понудио да наша општина буде домаћин генералне Скупштине AVEC-а у 2018. години, што је условно прихваћено, а коначна одлука биће донета у октобру.

Председник AVEC-а Кристијан Морисар предложио је  делегатима да, после неколико година стагнације и неактивности у асоцијацији, уз изражену спремност председника ГО Медијана за активним учешћем у раду асоцијације, ГО Медијана буде враћена у борд директора где се налазила од оснивања асоцијације. Његов предлог је једногласно прихваћен чиме је  председник ГО Медијана Милан Крстић постао стални члан борда директора AVEC-а и национални координатор AVEC-а за све чланице ове асоцијације из Србије.

У Биргу је након генералне скупштине одржан и састанак борда директора којем су присуствовали председник ГО Медијана Милан Крстић и члан Већа ГО Медијана ресорно задужен за културу Владимир Ђорђевић.

Том приликом  председник ГО Медијана захвалио је на избору у борд директора и поднео извештај о активностима ГО Медијана између два састанка.

Као веома успешну, посебно је истакао  посету председника AVEC-а Кристијана Морисара Нишу и ГО Медијана када су његови домаћини били председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић и члан Већа ГО Медијана Владимир Ђорђевић. Том приликом су покренута питања функционалног унапређења рада AVEC-а у смислу активнијег учешћа асоцијације у европским пројектима и привлачењу новца из европских фондова за реализацију конкретних пројеката, како на имплементацији QUALICITIES стандарда тако и другим пројектима из области деловања AVEC-а.

 

Председник ГО Медијана је чланове борда директора известио и о састанку који је прошлог месеца  у Нишу организовала Стална конференција општина и градова са представницима свих чланица AVEC-а у Србији којем су присуствовали и представници Амбасаде Француске у Србији, која је финансирала пројекат популаризације AVEC асоцијације у Србији. Посебна пажња поклоњена је  имплементацији QUALICITIES стандарда у градовима у Србији, чиме би се побољшала туристичка атрактивност културно историјског наслеђа у градовима чланицама АVEC-а, али и у осталим градовима који покажу интересовање за имплементацијом овог стандарда.

Председник ГО Медијана преложио је измене у функционалном и организационом унапређењу асоцијације AVEC у два паралелна правца деловања. Први правац би и даље био експертског карактера, а други би морао да се оријентише ка активнијем учешћу асоцијације у европским пројектима и привлачењу новца из европских фондова за конкретну реализацију пројеката из области деловања AVEC-а.

-Jедино оваквом политиком AVEC може да привуче нове чланице, али и да обезбеди самоодрживост. Без новца из европских фондова експерти једноставно неће имати могућност да реализују своје пројекте, а чланице AVEC-а неће видети конкретaн бенифит од чланства у асоцијацији, истакао је Крстић. Овакав став председника ГО Медијана Милана Крстића наишао је на широку подршку пре свега домаћина, градоначелника Биргу-а Џона Бокслија који је уједно и копредседавајући борда директора. Усвојен је предлог председника ГО Медијана да се у периоду између два заседања борда директора предузму све активности потребне за унапређење организационе структуре AVEC-а.

Генералној скупштини су поред представника ГО Медијана присуствовали и представници Малте (Биргу-домаћин и Исла), Беле Паланке, Града Ниша, Мађарске (Баблона и Сомбатеј), Шпаније (Баеза) као и представници градова из земаља које су затражиле приступање асоцијацији из Марока, Туниса и Португала.

Посету Малти представници ГО Медијана су искористили и да успоставе активнију сарадњу са Културно информационим центром Србије на Малти. Председника ГО Медијана Милана Крстића и члана Већа ГО Медијана ресорно задуженог за културу Владимира Ђорђевића директор СКИЦ Малта,  Бобан Јовановић,  упознао је са чињеницама везаним за активности српског Центра, областима деловања, али и чињеницама везаним за живот и рад српске заједнице на Малти која у овом тренутку броји преко 40.000 наших сународника.

СКИЦ Малта и Град Ниш су до пре две године имали потписан споразум о сарадњи али споразум на жалост није продужен из њему непознатих разлога. Председник ГО Медијана је изразио спремност за покретање сарадње СКИЦ Малта и ГО Медијане не само кроз размену информација него и кроз посредовање Центра на успостављању сарадње ГО Медијана са локалним самоуправама на Малти. То би допринело бољем положају наших суграђана који овде бораве и раде, с обзиром на то да Република Србија нема конзуларно представништво на Малти.

Сарадња би требало да се одвија и кроз конкретне активности размене културних садржаја, промоцији српске културе на Малти, јер би таква презентација допринела и бољем разумевању код локалног становништва нашег менталитета и наших људи уопште. Такође, сарадња би требало да се усмери и ка успостављању стабилнијих веза између локалних самоуправа и на привредном плану и пољу туризма и туристичке размене.

Резултат овог састанка је споразум о сарадњи потписан између ГО Медијана и СКИЦ на Малти

The post Од 4. до 8. априла у једном од најстаријих градова на Малти, Биргу, одржана је генерална Скупштина градова са богатим историјским наслеђем – AVEC, чији је дугогодишњи члан ГО Медијана appeared first on medijana.rs.


Detaljnije: Од 4. до 8. априла у једном од најстаријих градова на Малти, Биргу, одржана је генерална Скупштина градова са богатим историјским наслеђем – AVEC, чији је дугогодишњи члан ГО Медијана / Opština Medijana