Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Hronika » Boban Džunić optužen za zloupotrebu skoro tri miliona

Boban Džunić optužen za zloupotrebu skoro tri miliona

DzunicNiška policija uhapsila je bivšeg predsednika opštine Palilula i doskorašnjeg direktora niškog ogranka EPS–a Bobana Džunića (49), zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, on se sumnjiči da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara na ime izrade promotivnog materijala za jedan projekat koji nikada nije izrađen ni isporučen.

-Zbog zloupotebe službenog položaja i falsifikovanja isprave uhapšen je i N.B. (32) koji je kao menadžer projekta bio angažovan po ugovoru o delu sa gradskom opštinom Palilula, a krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još tri osobe – navodi MUP.

Kako se pojašnjava u saopštenju, osumnjičeni su tokom sprovođenja programa prekogranične saradnje Bugarska–Srbija, za projekat „Living grin“ pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara Džuniću, uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala. Promotivni materijal nije izrađen, ni isporučen gradskoj opštini Palilula, već je novac podignut sa računa i predat Džuniću.

U okviru iste akcije uhapšeno je i troje radnika niškog ogranka EPS–a, zbog zloupotrebe službenog položaja u pokušaju i falsifikoanja službene isprave. Uhapšen je M.P. (35), koji je kao rukovodilac službe za kontrolu mernih mesta, iskorišćavanjem svog službenog položaja, kao direktno pretpostavljeni osumnjičenoj službenici K.Š. (37) prvo naložio, a zatim i diktirao da u službene spise tzv. „čitačke kartone“ od januara 2017. godine upisuje neistinite podatke o količini utrošene energije u kilovat časovima za mesec decembar prošle godine, za 163 brojila u domaćinstvima. Sumnja se da je M.P. pomogao M.S. (33) koji je K.Š. takođe diktirao neistinite podatke upisivane u „čitačke kontrole“. Tako sačinjenu evidenciju o potrošnji, M.P. je predao službi za obračun i naplatu utrošene električne energije za uvećanom potrošnjom za 1.123.675 kilovat časova, a sve u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi od najmanje 5.093.301 dinara niškoj Elektrodistribuciji. Na taj način korisnicima električne energije osumnjičeni M.P. naneo bi štetu u tom iznosu, a namera mu je bila, kako se sumnja, da prikaže povoljnije rezultate poslovanja javnog preduzeća EDB Niš za poslovnu godinu 2016. od stvarnih.

Uhapšeno je i troje Nišlija osumnjičenih za malverzaciju sa prodajom jedne zgrade i to R.D. (37) radnik Službe za katastar nepokretnosti, B.P. (53) i J.S. (65).

-Postoje osnovi sumnje da je R.D. u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi osumnjičenom J.S, na štetu Stambene zadruge „Niš“, sa njim aprila 2014. Godine zaključio ugovor o prodaji nepokretnosti za 1.044.000 dinara, u koji je uneo neistinite podatke o vrsti i stepenu izgrađenosti objekata. Naime, R.D. je bila poznata činjenica da je stari objekat koji je postojao u ulici Oblačića Rada srušen pre 1999. godine i da je na tom mestu izgrađena garaža investitora RTV „Bel Ami“, koji je imao pravo da je koristi 99 godina. Objekat je nakon konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, J.S. marta 2016. poklonio primaocu poklona i omogućio mu da postane njegov vlasnik. Na taj način J.S. je pribavljena imovinska korist od 2.033.000 dinara, što je iznos koji predstavlja razliku između tržišne cene garaže i zemljišta i kupoprodajne cene. Sumnja se da je B.P. prekoračio granice svog ovlašćena i nakon izvršenog uviđaja na licu mesta sačinio službenu belešku u koju je uneo neistinite podatke da se izgrađeni objekat na terenu slaže sa uknjiženom zgradom koja je srušena 1999. godine, iako to nije odgovaralo stanju na licu mesta. Na taj način, B.P. je omogućio J.S. da izvrši upis prava korišćenja, a potom konverziju iz prava korišćenja u pravo svojine i na kraju da tu nepokretnost pokloni.

Policijska akcija u Nišu deo je šire akcije na suzbijanju koruptivnih krivičnih dela u čitavoj Srbiji, izvršenih za zadnjih deset godina, tokom koje su uhapšena 74 lica, a krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 46.

D.K.


Detaljnije: Boban Džunić optužen za zloupotrebu skoro tri miliona / Hronika – Belle Amie