Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Hronika » Izbo šesnaestogodišnjaka – prete mu samo vaspitne mere

Izbo šesnaestogodišnjaka – prete mu samo vaspitne mere

trg ucitelj tasaPred Višim sudom u Nišu sutra počinje postupak za izricanje krivičnih sankcija petnaestogodišnjem V.J. zbog ubistva u pokušaju jer je 13. novembra prošle godine na Trgu učitelja Tase izbo nožem godinu dana starijeg Viktora J. učenika srednje medicinske škole „Prokopović“.

Žrtva brutalnog zločina se sa još trojicom drugova vraćala sa rođendanske proslave u kafiću „Ipsilon“ kada ih je presreo napadač koji je takođe bio u društvu svojih vršnjaka. V.J. je dečaka bukvalno proburazio kuhinjskim nožem nanevši mu teške povrede stomaka, ali mu ni to nije bilo dovoljno već ga je isekao i po nozi i po glavi. Samo zahvaljujući prisebnosti drugova žrtve, takođe učenika medicinske škole i jednog prolaznika koji su mu pružili prvu pomoć, dečak nije nasmrt iskrvario. Brutalni napadač je pobegao ali je zahvaljujući efikasnom radu inspektora za krvne delikte PU Niš nekoliko sati nakon zločina identifikovan i priveden tužiocu.

S obzirom na to da u vreme izvršenja krivičnog dela V.J. nije imao šesnaest godina prema njemu se mogu izreći samo vaspitne mere i to mera upozorenja i usmeravanja, sudski ukor i posebne obaveze, zatim mera pojačanog nadzora od strane roditelja ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici ili od strane organa starateljstva, kao i pojačan nadzor uz dnevni boravak u ustanovi za vaspitanje i obrazovanje maloletnika. Najstrožija mera koju zakon predviđa za mlađe maloletnike je upućivanje u vaspitno popravni dom na period od šest meseci do najviše četiri godine.

Porodica žrtve najavila je u subotu protest čiji je cilj oštrija kaznena politika prema maloletnicima.

 D.K.


Detaljnije: Izbo šesnaestogodišnjaka – prete mu samo vaspitne mere / Hronika – Belle Amie